Caracterul sezonier a avut întotdeauna un impact substanțial asupra turismului, lucru care este evident în modelele de sosiri și de nopți petrecute în unitățile de cazare turistică din UE, arată datele publicate de Eurostat.
În perioadele de vârf ale vacanțelor, zonele turistice se pot confrunta cu supraaglomerarea și cu o presiune asupra resurselor. În schimb, perioadele mai liniștite pot duce la subutilizarea facilităților și la instabilitatea locurilor de muncă din cauza fluctuației cererii.
În 2022, s-a observat modelul sezonier tradițional, majoritatea nopților petrecute fiind înregistrate în luna august (18 % din nopțile petrecute în 2022; 478 de milioane de nopți), urmată îndeaproape de luna iulie (16 %; 440 de milioane).
În schimb, ponderea nopților petrecute a fost cea mai mică în ianuarie (3%; 89 de milioane), urmată de februarie (4%; 111 milioane).
Sosiri lunare și nopți petrecute în unitățile de cazare turistică din UE, pondere în întregul an, 2022
O parte semnificativă a sosirilor a fost înregistrată, de asemenea, în iulie și august (fiecare 14% din totalul sosirilor în 2022; 127 și, respectiv, 128 de milioane de sosiri). Ceea ce este interesant de remarcat este corelația dintre sosiri și nopțile petrecute în aceste luni de vârf. Vârful în ceea ce privește nopțile petrecute este mai pronunțat decât vârful în ceea ce privește sosirile, ceea ce sugerează că turiștii tind să rămână mai mult timp în timpul acestor luni mai aglomerate, ceea ce corespunde probabil cu principala lor perioadă de vacanță. Această tendință sporește cererea de locuri de cazare în timpul sezonului estival.
Nopți petrecute în cazări turistice, ponderea lunilor iulie și august în întregul an, 2022
Lunile de vârf pentru nopțile petrecute au fost iulie și august în toate țările UE în 2022. Modelul sezonier a fost cel mai pronunțat în Croația (59% din nopțile petrecute în 2022), Bulgaria (48%) și Grecia (43%). Între timp, modelul sezonier a fost cel mai puțin pronunțat în Malta și Finlanda (ambele cu 25%) și în Germania (26%).
România este aproape de media UE de 34%.