Petiție inițiată de comunitatea Declic, adresată premierului Nicolae Ciucă și Parlamentului: Renunțați la modificările toxice din proiectele privind siguranța națională! Nu vrem ca România să redevină statul milițienesc de dinainte de ’89!

declic pcr Sursa: Declic

Comunitatea Declic a lansat, miercuri, o petiție online adresată premierului Nicolae Ciucă și șefilor celor două camere ale Parlamentului, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, să renunțe la ”modificările toxice din proiectele privind securitatea națională!”.

Nu vrem ca România să redevină statul milițienesc de dinainte de ’89! Libertatea civilă și independența justiției sunt grav amenințate, pentru că Serviciile vor puteri sporite și super-imunitate în fața legii”, se arată în petiție.  La momentul publicării acestui articol, petiția avea strânse peste 5000 de semnături.

Redăm mai jos explicațiile Declic, o sinteză realizată pe baza articolelor publicate în exclusivitate de G4Media.ro.

”De ce este important?

SRI și SIE vor noi puteri și super-imunitate în fața anchetatorilor. Printre noile puteri, demne de un stat polițienesc, se numără:

– SRI și SIE, anchetate și percheziționate de formă: personalul SRI și SIE va putea fi anchetat doar de procurori desemnați special iar perchezițiile se vor face doar cu anunțul prealabil al șefului SRI și al Președintelui (în calitatea sa de șef CSAT);

– Invitație la abuz de putere din partea Președintelui: doar șeful CSAT, adică Președintele, îl poate demite pe șeful SRI și pe șeful SIE; asta înseamnă că Președintele va putea constrânge și folosi aceste instituții în interes propriu, fără grija răspunderii legale (în prezent, doar Parlamentul poate demite șefii SRI și SIE, la propunerea Președintelui).

– Încălcarea libertăților civile ca pe vremea Securității: cetățenii și firmele au obligația să colaboreze cu SRI la cerere și să păstreze secretul operațiunii;

– Doar SRI interceptează comunicațiile în anchete penale: în prezent se întâmplă la fel, însă există decizii CCR potrivit cărora interceptarea comunicațiilor de către SRI în procedura de urmărire penală este neconstituțională.

– Banii cu care serviciile își finanțează operațiunile, verificați doar de Președinte: controlul Curții de Conturi și al comisiilor parlamentare dispare și lasă loc abuzului.

– Și mai multă putere pentru SRI, prin propriile firme și asociații: Serviciul va avea dreptul să aibă propriile firme și asociații; nimeni nu va ști cine sunt sau ce fac;

Proiectele prin care Președintele, SRI și SIE au puteri sporite fac parte dintr-un pachet de 10 legi privind securitatea națională. Acestea urmează să intre în dezbatere în Guvern. Cerem urgent ca modificările care pun în pericol democrația să dispară. Vă solicităm să nu fiți complici cu proiectele de legi care trimit România înapoi, pe vremea Securității!”

Context

Pe de altă parte, organizațiile civice Corupția ucide și Rezistența Civică Galați au anunțat că organizează sâmbătă, 18 iunie, un protest împotriva legilor securității.

Intitulat ”Libertate! Nu cenzura si Securitate!”, protestul va avea loc sâmbătă, de la ora 18.00, în Piața Victoriei din București – în fața sediului guvernului.

”Cand injustitia devine lege, protestul devine datorie. România trebuie sa redevina libera, libera de cenzura, libera de noua Securitate”, au scris pe Facebook organizatorii protestului.

Vezi aici petiția Declic

 

 

 

Sursa: Declic

Comentarii

  1. Salutara petitia Declic!
    Dupa cum o scalda “ințeleapta conducere de partid si stat” imi este clar ca “Măreții” işi deconsidera propriul popor si-l vor preda Securitatii.
    Punct!
    Acum cand media Tv a fost cumparata cu publicitate guv. a venit primul semnal de forta dat prin concedierea jurnalistului CTP.
    Capo di Tuti Capi doreste si parca vad ca la anul Monstruoasa modifica Consituția pentru a-i da posibilitatea sa mai candideze o data!
    Ca in Coreea!
    Unicul!
    Inegalabilul!😡

  2. Securitatea nationala oricum e compromisa. Pe vremea lui Ceausescu operau nederanjati de securitate 3000 de agenti rusi pentru sabotarea economiei romanesti. Dupa revolutie or fi fost pasnici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *