Prețul petrolului ar putea urca peste 100 de dolari până anul viitor, dacă Rusia și Arabia Saudită nu renunță la reducerile agresive ale ofertei, și-a avertizat clienții Goldman Sachs, scrie CNN.
Banca de pe Wall Street luase deja în calcul posibilitatea unor prețuri ridicate ale petrolului cu mult înainte ca Rusia și Arabia Saudită să anunțe, la începutul acestei săptămâni, că vor prelungi reducerile de producție până la sfârșitul anului 2023. Acest anunț a ridicat țițeiul Brent peste 91 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimele 10 luni. Țițeiul Brent este referința mondială a prețului petrolului și este produs în Marea Nordului.
Goldman Sachs prognozase că petrolul Brent va ajunge la 86 de dolari în decembrie și la 93 de dolari la sfârșitul anului 2024. Acum, banca spune că vede “două riscuri de creștere” la predicția sa.
În primul rând, Goldman Sachs se așteaptă ca oferta de petrol din Arabia Saudită să fie cu 500.000 de barili pe zi mai mică decât se anticipase anterior. Numai acest lucru ar trebui să adauge 2 dolari la prețul barilului de petrol.
În al doilea rând, Goldman Sachs a avertizat că unele dintre ipotezele sale privind producția de petrol ar putea fi incorecte în cazul în care prelungirile reducerilor OPEC+ continuă.
Banca se aștepta ca în ianuarie țările să readucă în țară jumătate din reducerea de 1,7 milioane de barili pe zi anunțată în aprilie. Acum, banca avansează posibilitatea unei prelungiri și mai mari.
“Luați în considerare un scenariu optimist în care OPEC+ menține reducerile din 2023… în totalitate până la sfârșitul anului 2024 și în care Arabia Saudită doar crește treptat producția”, au scris analiștii de la Goldman Sachs în raport.
În acest scenariu, prețul petrolului Brent ar urca probabil la 107 dolari pe baril în decembrie 2024, a precizat banca.
Creșterea prea mare a prețului petrolului ar putea să nu fie în beneficiul OPEC+.
Goldman Sachs a subliniat că acesta nu este “punctul de vedere de bază” al băncii, deoarece o astfel de strategie s-ar putea întoarce împotriva sa.
Chiar dacă prețurile mai mari ale petrolului ar ajuta Arabia Saudită să-și echilibreze bugetul și Rusia să-și finanțeze războiul, Goldman Sachs a declarat că prețurile de trei cifre ale petrolului ar putea determina producătorii de șisturi din SUA să își mărească oferta pentru a reduce prețurile. În plus, prețurile mai mari ar putea determina mai multe investiții în energia curată.
Celălalt motiv pentru care OPEC+ ar putea să nu dorească un petrol de 100 de dolari, potrivit Goldman Sachs, este din cauza “importanței politice a prețului benzinei din SUA”.
Președinții americani nu vor să vadă prețurile la benzină să crească, mai ales înainte de alegeri.
Întrebat miercuri despre reducerile de aprovizionare din partea Rusiei și Arabiei Saudite, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că președintele Joe Biden se concentrează pe “încercarea de a face tot ce are la îndemână pentru a putea obține prețuri mai mici pentru consumatori la pompa de benzină”.
“Ceea ce susținem în cele din urmă este o aprovizionare stabilă și eficientă cu energie pe piețele globale, astfel încât să putem, de fapt, să le oferim consumatorilor o ușurare la pompă”, a spus Sullivan.