Petrolul începe să crească după ajutorul de 54 de miliarde de dolari primit de Credit Suisse

petrol Sursa foto: Pixabay

Prețul petrolului a recuperat joi o parte din scădere, revenind de la minimele ultimelor 15 luni din ședința precedentă, în timp ce piețele s-au calmat oarecum după ce Credit Suisse a primit un colac de salvare financiară din partea autorităților de reglementare elvețiene, scrie Reuters.

Însă sentimentul pieței a rămas fragil, afectat de temerile legate de creșterea stresului asupra băncilor din întreaga lume, iar principalele două indicii de referință pentru țiței au cedat o parte din câștigurile de joi.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 54 de cenți, sau 0,7%, la 74,23 dolari pe baril până la ora 1105 GMT. Contractele futures pentru țiței West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 43 de cenți, sau 0,6%, la 68,04 dolari.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Miercuri, a treia zi consecutivă de scăderi, țițeiul american a coborât sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată din 20 decembrie 2021.

Brent a pierdut aproape 10% de la închiderea de vineri, în timp ce țițeiul american a scăzut cu aproximativ 11%.

“Petrolul a coborât sub 70 de dolari pe baril pe fondul temerilor că o a doua criză financiară afectează perspectivele cererii”, a declarat Fiona Cincotta, analist la City Index. “Astăzi, starea de spirit a pieței s-a îmbunătățit după ce Credit Suisse a primit un colac de salvare financiară”.

Credit Suisse a declarat joi că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elvețiană pentru a-și consolida lichiditățile, după ce prăbușirea acțiunilor sale a intensificat temerile privind o criză financiară globală.

O scădere a stocurilor de carburanți din SUA săptămâna trecută a sprijinit, de asemenea, prețul petrolului. În timp ce datele Energy Information Administration au arătat că stocurile de țiței au crescut cu 1,6 milioane de barili, stocurile de benzină și de distilate au scăzut împreună cu 4,6 milioane de barili.

Perspectivele mai roz ale OPEC privind cererea de petrol din China au fost, de asemenea, de sprijin, a declarat Lim Tai An, analist la Phillip Nova.

Grupul producătorilor de petrol și-a majorat săptămâna aceasta prognoza privind cererea Chinei pentru 2023, iar un raport lunar al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) a semnalat miercuri un impuls așteptat pentru cererea de petrol din cauza reluării călătoriilor aeriene și a redeschiderii economice a Chinei după ce a renunțat la politica de zero-COVID.

Dar rămân îngrijorările legate de excesul de ofertă.

Raportul AIE a precizat că stocurile comerciale de petrol din țările dezvoltate din OCDE au atins un maxim al ultimelor 18 luni, în timp ce producția de petrol a Rusiei a rămas în februarie aproape de nivelurile înregistrate înainte de războiul din Ucraina, în ciuda sancțiunilor impuse exporturilor sale pe mare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: