Petrom a ieftinit motorina în prima zi din luna februarie / În ianuarie, motorina standard s-a scumpit cu 60 de bani / Prețul benzinei standard rămâne neschimbat

Redacția feb. 1, 2023 0 comentarii
Petrom 01 februarie 2023

Luna februarie începe cu o ieftinire la Petrom. Prețul motorinei standard a scăzut cu 5 bani pe litru. Astfel, potrivit Monitorul Prețurilor și peco-online.ro, un litru de motorină standard costă la stațiile din Capitală între 7,64 și 7,67 lei.

Prețul benzinei standard, care a scăzut cu 3 bani pe litru săptămâna trecută, rămâne neschimbat și este cuprins între 6,50 și 6,56 lei pe litru.

În luna ianuarie a acestui an, Petrom a efectuat mai multe scumpiri și ieftiniri ale carburanților, iar benzina s-a scumpit cu 55 de bani, iar motorina cu 60 de bani. Modificările de prețuri au fost influențate și de faptul că de la 1 ianuarie a fost eliminată compensarea de 50 de bani, iar guvernul a redus accizele la nivelul minim dintr-o directivă UE.

În urmă cu o săptămână, potrivit unor surse guvernamentale citate de news.ro, guvernul lua în calcul să revină la schema de compensare a preţului carburanților cu 50 de bani, dacă se ajunge la 9 lei pe litru. Măsura ar urma să fie aplicată pentru o perioadă de 3 luni, au mai precizat sursele.

Măsura a fost în vigoare vreme de jumătate de an, de la 1 iulie 2022 până la 1 ianuarie 2023. Pragul de 9 lei pe litru a fost depășit în luna iunie a anului trecut, perioadă în care guvernul a decis să aplice compensarea de 50 de bani.

Comparativ cu luna trecută, scrie peco-online.ro, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 9,3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 28 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 7,9%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 28,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În această perioadă, România se află pe locul al 3-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzina, după Bulgaria și Slovenia. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 5 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Cehia, Malta și Slovenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *