Petrom a scumpit azi carburanții, după mai multe săptămâni în care prețurile au tot scăzut. Diferența dintre benzină și motorină a ajuns la aproape 1,4 lei pe litru

benzina carburant alimentare pompa foto pixabay

Prima scumpire a carburanților, după mai multe săptămâni de ieftiniri succesive, a avut loc în această dimineață la Petrom.

Astfel, litrul de benzină costă astăzi la stațiile Petrom din Capitală costă între 6,54 și 6,61 lei, în creștere cu 4 bani față de ieri.

Iar motorina standard a urcat cu opt bani astăzi la stațiile Petrom. În București, conform Monitorul Prețurilor, prețurile sunt cuprinse între 7,97 lei și 8 lei litrul.

Totodată, pentru că scumpirea motorinei este mai mare, crește diferența dintre prețul benzinei și cel al motorinei, la circa 1,39 lei pe litru.

La nivel național, benzina avea ieri, 6 octombrie, un preț mediu de 6,60 lei, conform peco-online. Iar motorina standard, era vândută cu 7,95 lei.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 9.1%, ceea ce înseamnă ca un plin (50 de litri) costă astăzi cu 33.0 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile, mai notează peco-online.

In cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 5.4%. Rezultă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 22,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

În aceasta perioadă, România se afla pe locul al 8-lea in Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Croatia, Cipru, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia.

În cazul motorinei, țara noastră este pe locul 6 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Franța, Ungaria, Malta și Polonia.

Comparativ cu celelalte tari UE, România se clasează pe locul 9 la benzina fără taxe, ca fiind cea mai ieftină, dupa Bulgaria, Croatia, Cehia, Franta, Ungaria, Malta, Slovacia, Slovenia, în timp ce motorina fără taxe comercializata la noi este pe locul al 11-lea în topul celor mai mici prețuri, după Bulgaria, Croația, Franța, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Slovacia și Slovenia.

 

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Adrian Tudor, imi pare rau sa te anunt, dar nu le prea ai cu matematica si comparatiile. Daca benzina e intre 6,54 si 6,61 ; motori na e intre7,97 si 8,00, atunci si diferenta e intre 1,43 si 1,39. Si cu fraza asta ai dat-o in bara “Totodată, pentru că scumpirea motorinei este mai mare, crește diferența dintre prețul benzinei și cel al motorinei, la circa 1,39 lei pe litru.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *