Piața rezidențială din București evoluează în ritm cu pandemia. Prețurile și chiriile cresc și scad în funcție de valurile de infectare

Bucuresti, panorama Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Deși piața rezidențială din București are, momentan și cerere și ofertă, iar creșterea prețurilor materialelor de construcții pare s-o fi atins doar marginal, cel puțin deocamdată, evoluția prețurilor diferitelor tipuri de locuințe oscilează. La chirii, la fel, situația e greu de descris într-un singur cuvânt, lucrurile sunt amestecate.

Astfel, potrivit portalului anunțul.ro, în septembrie, prețurile solicitete pentru case/vile au scăzut cu 4,96% la 242.896 de euro, în vreme ce apartamentele cu 4 camere+ au crescut cu 5,84%, la 163.826 euro, deși cele două sunt asemănătoare la suprafață în multe cazuri.

Apartamentele cu trei camere, în schimb, au pierdut 0,51% la preț și au ajuns la un preț mediu de 101.405 lei, în a patra lună de când prețul lor mediu a depășit 100.000 de euro.

Și apartamentele cu două camere au pierdut suflu, și au ajuns la atreia lună consecutivă de scădere, redusă, 0.23%, dar scădere. Prețul mediu cerut în septembrie pentru aceste apartamente a ajuns la 67.760 euro, după ce în iunie se apropiau de 70.000 euro, 69.996 euro, mai exact, în vârful pieței din ultimele 12 luni.

Garsonierele au câștigat 0,65% la preț, iar proprietarii, fie ei persoane fizice sau companii de dezvoltare imobiliară, cereau un preț mediu de 47.192 euro în septembrie.

Piața chiriilor

La închiriere, garsonierele au stagnat cu chirii medii cerute în jurul a 250 de euro, 252 mai exact, în a patra lună consecutivă de creșteri sau stagnări ale prețurilor, dar sunt departe de chiriile cerute în septembrie 2020. Și atunci, ca și acum, piața căuta un echilibru, la care se pare că după un an, încă nu a reușit să ajungă.

Apartamentele cu două camere au chirii medii de 366 de euro, o creștere cu 1,1% față de luna august, când au pierdut 3,47%  din valoare, pentru că și în acest caz apare căutarea echilibrului, care să satisfacă oferta (mare) și cererea (relativ mică).

Apartamentele cu trei camere au câștigat circa 1% la valoarea medie cerută a chiriilor lunare, dar vin după două luni de scădere. În septembrie, chiria medie s-a cifrat, potrivit anunțul.ro, la 497 euro, dar este sub nivelul maxim din ultimele 12 luni, întâlnit în martie 2021, de 517 euro/lună.

Ca un șoc, deși nu e foarte de mirare, dată fiind perioada prin care trecem, vine scăderea cu 13,6% a chiriilor medii cerute pentru apartamentele cu 4+ camere, care au ajuns luna trecută la chirii de 792 euro/lună, după ce cu o lună înainte se cereau 917 euro/lună.

Și pentru ca șocul să fie complet, în cazul caselor/vilelor s-a înregistrat luna trecută ocreștere a chiriilor medii care atinge absurdul, de 23,24%, iar chiria medie lunară a ajuns la 1.824 euro, de la 1.480 euro cât se cerea cu o lună înainte.

Cert e că pandemia a dat peste cap piața, dacă cea a vânzărilor are o evoluție se încadrează între niște limite normale, cea a închirierilor, mai ales de locuințe cu suprafețe mari se mișcă straniu și vor îndepărta cererea.

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *