Piața rezidențială în primul trimestru al anului: prețul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente și case s-a majorat cu 2,2%

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Vânzătorii de locuințe de pe piața rezidențială din România au continuat să crească prețurile cerute pe apartamente în primul trimestru din 2021. Cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, relevă că, în perioada ianuarie-martie, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat un avans trimestrial specific unor condiții normale de piață, în ciuda pandemiei și a restricțiilor necesare în acest context. Mai precis, prețul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente și case s-a majorat cu 2,2% în primul trimestru din 2021 față de trimestrul anterior. Și raportat la aceeași perioadă din 2020 au avut loc creșteri pe linie ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe.

„Ritmul anual de creștere a prețurilor a încetinit, din cauza scăderii cererii si a majorării ofertei existente; acest indicator s-a situat, în perioada analizată, la 3%, față de 3,5% la sfârșitul anului trecut. […] Creșterea medie anuală de 3% s-a reflectat diferit pe cele două segmente ale pieței: prețul imobilelor existente (vechi) a înregistrat o ușoară scădere, de 0,5%, în timp ce prețul imobilelor noi s-a majorat cu 6,8%.”, a spus Dorel Niță, șeful departamentul de analize de la Imobiliare.ro.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În cele trei luni anterioare, așteptările proprietarilor care aveau imobile de vânzare se majorau cu 1,9%, după un avans ușor, în cuantum de 0,3%, resimțit în al treilea trimestru din 2020. Astfel, o tendință de scădere a prețurilor locuințelor s-a manifestat strict pe parcursul stării de urgență, după care acestea au cunoscut un trimestru de stabilizare, iar, apoi, șase luni de creștere, mai notează autorii analizei.

Prețurile au crescut în toate marile orașe

Toate cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) monitorizate constant de Analize Imobiliare au înregistrat, în primul trimestru din 2021, majorări ale prețului mediu solicitat la vânzarea unui apartament. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când marjele de creștere se situau, cu o singură excepție, sub pragul de 2%, la începutul lui 2021 mai multe centre regionale au reușit să depășească acest prag.

Astfel, cel mai semnificativ avans trimestrial a fost consemnat de Galați (+3,2%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat util), pe următoarele locuri în clasamentul creșterilor de preț situându-se Brașovul (+3,1%, până la 1.260 de euro pe metru pătrat), apoi Oradea (+2,8%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat), Brăila (+2,5%, până la 890 de euro pe metru pătrat), Ploieștiul (+2,3%, până la 960 de euro pe metru pătrat), Constanța (+2,1%, până la 1.280 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+1,9%, până la 1.850 de euro pe metru pătrat util), Craiova (+1,6%, până la 1.200 de euro pe metru pătrat), Timișoara (+1,3%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat), Iașiul (+1,3%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat) și, în cele din urmă, Capitala (+0,4%, până la 1.480 de euro pe metru pătrat). De remarcat este faptul că Bucureștiul consemna, trimestrul trecut, cel mai semnificativ avans dintre marile orașe, anume +2,1%.

Și comparativ cu aceeași perioadă din 2020 au avut loc creșteri pe linie ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe. Cea mai importantă diferență anuală poate fi observată în Galați (+7%), pe următoarele locuri aflându-se Craiova (+6,2%), Brașovul (+5,5%), Cluj-Napoca (+5,2%), Iașiul (+4,9%), Oradea (+4,6%), Ploieștiul (+3,9%), Constanța (+3,8%), Brăila (+3,2%), Timișoara (+1,3%) și, respectiv, Bucureștiul (+1,1%).

Cererea s-a menținut stabilă în primele 3 luni din 2021

Ca urmare a schimbărilor provocate de COVID-19, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente și case disponibile spre vânzare) s-a situat, trimestrul trecut, la un nivel mai scăzut comparativ cu perioada similară din 2020 – adică înainte de declanșarea epidemiei, precizează autorii analizei. Astfel, aproximativ 132.400 de potențiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, locuințe în cele mai mari șase centre regionale ale țării. Această cifră este similară cu cea consemnată în cele trei luni anterioare, însă relevă un declin de 16% față de primul trimestru al anului anterior.

În București, cererea pentru proprietăți rezidențiale s-a majorat cu 5% în ultimul an, numărul potențialilor cumpărători ajungând la 96.000 de persoane. O analiză a evoluției cererii de locuințe (apartamente și case) din Capitală relevă că acest indicator a început anul 2021 la un nivel similar celui din 2020, după care interesul din partea potențialilor cumpărători s-a menținut, practic, stabil – spre deosebire de anul trecut, când o tendință de scădere s-a manifestat încă din februarie. Același echilibru poate fi observat și în alte centre regionale, respectiv Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. În contextul creat de COVID-19, se remarcă menținerea unui interes ridicat nu doar pentru achiziția de case, ci și de terenuri.

„De la începutul pandemiei, în urmă cu un an, munca de acasă a devenit o normalitate pentru mulți români. Deciziile companiilor de a generaliza și extinde modul de lucru remote și în viitor au influențat pozitiv intenția de achiziție de case și terenuri pentru construcții, astfel încât distanța față de locul de muncă a devenit un factor mai puțin important în achizitie. În județele Ilfov și Cluj, interesul pentru achiziția de terenuri s-a dublat în ultimul an, în timp ce în București și în municipiul Cluj-Napoca, acesta a crescut cu până la 30%”, a exemplificat Niță.

Activitatea de tranzacționare s-a intensificat

Și în ceea ce privește activitatea de tranzacționare imobiliară, anul 2021 a început într-o notă pozitivă, în ciuda dificultăților create de epidemia de COVID-19. Astfel, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și centralizate de Analize Imobiliare relevă că în primul trimestru al anului în curs au fost vândute 149.031 de imobile la nivel național, în creștere cu 11,9% față de perioada similară a anului anterior. De remarcat este faptul că pe segmentul unităților individuale a avut loc un avans și mai semnificativ, în cuantum de 42,7%, până la un total de 40.043 de imobile.

„O pondere importantă a tranzacțiilor din piața imobiliară rezidențială este finanțată prin credit. Indicele privind accesul la piața creditului ipotecar pune în evidență faptul că o gospodărie tipică deține, conform datelor la luna decembrie 2020, la nivel național, aproximativ 71% din venitul necesar pentru achiziționarea unei locuințe cu 2 camere. În București, începând cu anul 2013, indicele de accesibilitate a devenit supraunitar, respectiv venitul unei familii a devenit suficient pentru a-și permite achiziția unei locuințe. […] Fără a apela la sprijin financiar printr-un credit bancar, timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere la nivel național este de circa 8,5 ani, iar în cazul unui imobil cu 3 camere durata crește la peste 11 ani (date la decembrie 2020)”, spune Simona Iftimie, Economist, Direcția stabilitate financiară – Banca Națională a României.

 

Ofertă mai mare cu 11% față de anul trecut

Comparativ cu trimestrul precedent, oferta totală de apartamente și case (construite înainte de anul 2000) disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, în T1 2021, cu 15% mai ridicată – aceasta s-a cifrat, mai exact, la 15.750 de oferte, față de 13.690 în cele trei luni anterioare. În contextul situației din domeniul sanitar, însă, raportat la perioada similară a anului anterior poate fi observată o diferență pozitivă de aproximativ 11%.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, toate cele șase mari orașe analizate au consemnat majorări ale ofertei rezidențiale de pe piață – marjele de creștere fiind, în majoritatea cazurilor, de două cifre. Astfel, cel mai mare avans, în cuantum de 14,2%, a avut loc în București, unde au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, 7.550 de proprietăți rezidențiale; o creștere de 14% a fost resimțită, pe de altă parte, în Constanța, unde în ianuarie-martie s-a ajuns la un total de 1.160 de anunțuri. Un avans anual de 13,7% a avut loc în Timișoara (unde au fost scoase la vânzare 2.330 de proprietăți), orașul din sud-vestul țării fiind urmat de Brașov (cu un plus de 11,2%, până la 1.050 de oferte). Pe de altă parte, majorări ale ofertei mai mici de 10% au fost înregistrate în Iași (un plus de 7,5%, până la 1.230 de oferte) și, respectiv, în Cluj-Napoca (un avans de doar 0,7%, până la 2.430 de anunțuri).

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: