Pilonul II de pensii private a adus randament mediu anual de 7,41% de la lansare, peste inflația medie anuală de 4,38%

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Pilonul II de pensii private obligatorii din România a ajuns să acumuleze active nete de peste 107,7 miliarde lei (circa 21,6 miliarde de euro), un maxim istoric pentru sistem, iar randamentul mediu anual adus participanților de la lansare a fost de 7,41%, peste inflația medie anuală de 4,38%, conform datelor transmise marți de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Pilonul II a colectat în acești 15 ani contribuții brute totale în valoare de 84,2 miliarde de lei (16,9 miliarde de euro) și a realizat plăți totale în valoare de peste 1,4 miliarde de lei către un număr total de circa 108.000 de beneficiari (participanți și moștenitori).

Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la un număr total de peste 8 milioane de participanți, după 15 ani de activitate.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

De la lansarea sistemului și până în prezent, randamentul mediu anualizat al fondurilor de Pilon II a fost de 7,41%, comparativ cu o rată medie anuală a inflației de 4,38% pentru aceeași perioadă. În termeni monetari, câștigul total realizat de fondurile de pensii în beneficiul românilor, net de toate comisioanele, este de 24,85 de miliarde de lei (5 miliarde de euro), conform APAPR.

„La 15 ani de la lansarea pensiilor private obligatorii, în 2023 vedem dovezile rezilienței sistemului. Pe de o parte avem recuperarea în totalitate a scăderilor din 2022 cauzate de evoluțiile negative ale titlurilor de stat și burselor, iar pe de altă parte, o accelerare semnificativă a plăților în primul trimestru al acestui an, care sunt cu 58% mai mari decât în perioada similară a anului trecut”, a precizat Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al APAPR.

Conform datelor transmise de APAPR, activele nete administrate de fondurile de pensii private de Pilon II din România reprezintă azi doar 6,8% din PIB-ul estimat la nivelul anului 2023, comparativ cu o medie de circa 67% din PIB la nivelul statelor membre OCDE (statistici din 2021, cele mai recente disponibile).

Peste 90% din activele fondurilor de pensii de Pilon II sunt investite în România, contribuind inclusiv la finanțarea datoriei publice. În prezent, fondurile de pensii private de Pilon II sunt principalul investitor instituțional din țară. La Bursa de Valori de la București, fondurile de pensii de Pilon II au plasamente de aproape 5 miliarde de euro, adică aproximativ un sfert din acțiunile tranzacționate liber, respectiv din lichiditatea pieței. De asemenea, prin achizițiile de titluri de stat, fondurile de pensii private de Pilon II printre cei mai mari finanțatori ai datoriei publice a României, alături de sistemul bancar. Fondurile de pensii deţin circa 9% din datoria publică a României.

Amintim că contribuția lunară la Pilonul II de pensii private obligatorii este de 3,75% din salariu.

Guvernul a adoptat deja o ordonanță pentru creșterea contribuției aferente Pilonului II la 4,75% din salariu, iar măsura este planificată să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Amintim că fondurile de pensii private au militat pentru continuarea creșterii contribuției la 6% din salariu, așa cum prevedea legislația pentru înființarea pensiilor private, însă această măsură a fost amânată ani la rândul.

Totodată, APAPR amintește că „este importantă reintegrarea în sistem a salariaților din construcții, agricultură și industria alimentară, care în prezent sunt exceptați de la obligația contribuției la Pilonul II până în 2028 și care, din acest motiv, își vor vedea pensiile private diminuate”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: