Plafonarea adaosului comercial pentru produsele românești poate duce la refuzul unor retaileri de a mai lista produse autohtone plafonate în favoarea altora din import, avertizează micii retaileri

plafonare adaos comercial alimente Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Plafonarea adaosului comercial pentru produsele românești ar putea duce la faptul că unii retaileri ar putea refuza să mai listeze la raft produse autohtone plafonate în favoarea altor produse de import, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, proprietar și fondator al rețelei Paco Supermarkets, pentru Economedia.

Guvernul analizează plafonarea adaosului comercial la 20% doar pentru produsele românești, afirmă surse consultate de Economedia, însă nu găsește o definiție pentru produsele tradiționale. Ministrul Agriculturii a vorbit săptămâna trecută la Euronews despre o astfel de inițiativă, precizând că a discutat deja cu premierul și cu președintele Camerei Deputaților despre o nouă lege a produselor agroalimentare românești. El spunea că dacă o astfel de lege nu va trece până în iunie, la finalul sesiunii parlamentare, atunci Guvernul va da o ordonanță de urgență.

„Ce se aude este faptul că se dorește plafonarea tuturor produselor românești. Noi am ridicat această problemă la întâlnirea cu Guvernul de marți, 19 martie. Trebuie să fie foarte atenți cum definesc produsul românesc. Dacă avem lapte din import din Ungaria, cutia import din Polonia și noi doar o asamblăm în Romania, nu mai știm dacă este produs românesc. Acesta este doar un aspect. De asemeena este posibil ca unii retaileri să refuze să mai listeze produse românești plafonate în favoarea altor produse de import”, a declarat Feliciu Paraschiv.

Reprezentantul micilor retaileri transmite că principala problemă este că nu poți verifica dacă produsul respectiv este produs sau nu în România și în ce măsură este acesta un produs românesc. Acesta spune că guvernul ar trebui să vină cu un studiu serios de impact asupra pieței înainte de a fi aplicată o astfel de măsură.

„Problema aceasta are niște rădăcini foarte profunde. Trebuie să se intervină într-un fel și asupra legii etichetării pentru că pe un produs poate să scrie fabricat în UE, însă poate de asemenea să fie produs în România și să nu se specifice țara anume. Noi nu știm sigur unde este produs. Trebuie studiată situația mai bine. O astfel de măsură are implicații foarte mari. O lege de plafonare pe 17 produse are un impact mare și impune discuții, iar o lege care să plafoneze toate produsele românești impune discuții mai aprofundate și ar trebui un studiu serios de impact. Ce înseamnă produs românesc, cum îl definim, cât la % dintre produsele care intră în componentă sunt din România și cât % nu sunt din România”.

Context

Florin Barbu a afirmat la Euronews că va depune în Parlamentul României un proiect legislativ „privind legea suveranității produselor agroalimentare românești, astfel încât vom plafona toate alimentele din România produse cu materie primă din România la 20 la sută.”

„Vom denumi acest proiect – ca să venim în sprijinul procesul procesatorilor români – Proiectul Suveranității Produselor Agroalimentare Românești – astfel încât retailerii să nu mai aibă posibilitatea să pună adaos comercial foarte mare la produsele românești și cele de import să fie sub prețul produselor românești”, a spus el.

Ministrul spune că la vară ar urma să fie plafonat adaosul comercial la toate produsele românești și că măsura nu va destabiliza piața.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Noi ne dorim foarte mult ca, până la sfârșitul sesiunii parlamentare, până în iunie, să fie aprobată în Parlamentul României această lege. Legea pe care noi o aprobăm în Parlamentul României face să intre toate produsele agroalimentare. Dacă nu o trecem prin Parlament, o vom da sigur prin Guvernul României.”

Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *