Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale/ Sebastian Burduja, propus la ministerul Energie: “Nu s-a pus problema renunțării la plafonare. Până în primăvara anului 2025 discutăm despre plafonare”

sebastian burduja Sursa foto: Facebook

Sebastian Burduja, propus de PNL pentru funcția de ministrul al Energiei, a declarat după audierea din comisiile parlamentare că plafoanele pentru prețurile la energie nu vor fi eliminate, ci vor fi menținute până în primăvara lui 2025.

„Nu s-a pus problema renunțării la plafonare. Este o recomandare a Comisiei Europene pentru țările aflate în deficit excesiv. De asta este strict la stadiul de recomandare. Deci în momentul acesta, până în 2025, discutăm de aplicarea plafonării aul lui nu 2002 și eu eu v-am dat cadru aplicabil. În acest moment avem o legislație care prevede că până în 2025, cel puțin în primăvara lui 2025, se va aplica această plafonare.”, a declarat Sebastian Burduja.

Legislația la care face referire Sebastian Burduja a fost adoptată la finele anului trecut.

El a fost întrebat despre aceste plafoane și în timpul audierilor. Însă președintele comisiei a decis să treacă la vot și să elibereze sala pentru că urmau audieri ale altor miniștrilor nominalizați. Reprezentanții opoziției au protestat pentru că Sebastian Burduja nu a răspuns la niciuna dintre întrebările lor, unele dintre ele făcând referire la posibila eliminare a plafonării prețurilor energiei, în condițiile în care prețurile de pe bursă sunt mai mici decât plafoanele stabilite de stat.

Pe de altă parte, în programul de guvernare al viitorului guvern Ciolacu scrie că aceste plafoane, la energie electrică și gaze ar putea dispărea la sfârșitul acestui an, după cum scrie la obiectivul 4, intitulat Plafonarea temporară a prețului energiei, compensarea facturilor la energie şi amânarea la plată pentru consumatorul vulnerabil – finalizată decembrie 2022.

“Până la sfârșitul anului 2023, prețul final facturat să fie plafonat la:
Maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv.
maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum este între 100,01-255 kWh.
1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh
În domeniul gazelor naturale, în cazul clienților casnici, pentru consumul realizat până la sfârșitul anului 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.”

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *