Planurile UE de a obliga giganţii din sectorul tehnologiei să contribuie la construirea rețelelor 5G ar putea fi amânate pentru 2025 (Reuters)

tehnologia 5G Sursa foto Pixabay

Solicitările operatorilor europeni de telecomunicaţii, ca marile firme din sectorul tehnologiei să contribuie şi ele la construirea reţelelor 5G şi de internet în bandă largă, ar putea fi nevoite să aştepte numirea următoarei Comisii Europene pentru o decizie în acest sens, au declarat marţi pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.

Companiile din sectorul telecomunicaţiilor susţin că giganţi precum Google, Facebook, Netflix, Microsoft şi Amazon ar trebui să suporte şi ele o parte din costurile construirii reţelelor 5G şi broadband deoarece ele sunt responsabile pentru o mare parte din traficul pe Internet.

Companii precum Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia susţin că propunerea lor cere o împărţire corectă a costurilor de finanţare în timp ce giganţii din sectorul tehnologiei susţin că propunerea operatorilor telecom este echivalentă cu o taxă pe Internet.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Existau aşteptări că Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, va veni cu o propunere legislativă după ce a solicitat puncte de vedere de la ambele părţi cu privire la ceea ce el a estimat că ar fi un deficit de investiţii de 200 de miliarde de euro.

Însă, comisarul francez, fost director general la France Telecom şi un susţinător al solicitărilor operatorilor telecom, se confruntă cu critici din partea altor comisari dar şi din partea unor state membre UE. În aceste condiţii, sursele citate de Reuters susţin că cel mai probabil Thierry Breton va veni cu o strategie anul următor dar va lăsa pentru următoarea Comisie să ia o decizie cu privire la o propunere legislativă. Mandatul actualei Comisii Europene se încheie în luna noiembrie 2024.

Deocamdată nu a fost luată o decizie finală şi o propunere legislativă cu privire la aspectele ce ţin de finanţare ar putea să apară pe agenda de lucru a Comisiei, care va fi anunţată în data de 18 octombrie, şi în care vor fi dezvăluite obiectivele pe termen lung ale Executivului comunitar, susţine una dintre sursele consultate de Reuters.

O altă sursă consideră că este posibil ca Thierry Breton să îşi exprime unele îngrijorări faţă de recentele achiziţii ale unor participaţii la operatori de telecomunicaţii făcute de fonduri de investiţii şi firme de private equity la reuniunea miniştrilor europeni ai comunicaţiilor, care va avea loc la Leon (Spania) în perioada 23-24 octombrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: