Plățile pe Măsura 2 iau avânt. Peste 500 de firme și-au primit banii, în ultima săptămână

bani, lei, bancnote

Plata granturilor pentru capital de lucru (Măsura 2) a accelerat, în ultima săptămână: peste 500 de firme și-au primit banii. Cu toate acestea, rămân aproape 13.000 de firme care încă așteaptă.

Un număr de 537 de firme au primit banii aferenți Măsurii 2 privind granturile de capital, până la data de 2 aprilie, arată datele Ministerului Economiei.

Ritmul este din ce în ce mai accelerat, după ce săptămâna trecută au fost plătite doar 140 de firme, iar în săptămâna anterioară doar 19 beneficiari au primit bani.

Numărul total al firmelor plătite până în prezent se ridică la 3.764, suma totală plătită ridicându-se la 1,28 miliarde lei. Cu toate acestea, statul a admis 16.740 de solicitări, cu o valoare totală de 4,3 miliarde lei, drept urmare aproape 13.000 de firme încă așteaptă banii.

Un număr de 2.699 de solicitări sunt încă neprocesate, doar 12 solicitări fiind procesate în ultima săptămână.

Ministerul Economiei a anunțat, săptămâna aceasta, că a semnat un act adițional cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin care 209 milioane de euro au fost suplimentați pentru plata Măsurii 2. Astfel, până acum au fost alocați 474 de milioane de euro din fonduri europene pentru măsura 2 și rămân de contractat încă 291 de milioane de euro pentru încheierea măsurii.

Ordinea plăţilor se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Adică în ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari.

Granturile pentru capital de lucru au o valoare cuprinsă între 2.000 și 150.000 de euro. Ele se acordă beneficiarilor care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții:
a) au obținut certificat de situații de urgență în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, cu modificările ulterioare;
b) au înregistrat profit operațional din activitatea curentă (din activitatea de exploatare), în unul din ultimele două exerciții financiare înainte de depunerea cererii de finanțare pentru obținerea grantului, potrivit situațiilor financiare depuse;
c) au dispus de coparticipare(cofinanțare) la constituirea capitalului de lucru în procent de minimum 15% din valoarea grantului la data utilizării grantului pentru capital de lucru;
d) nu erau în dificultate la 31 decembrie 2019;
e) mențin sau suplimentează numărul de angajați existenți la data înscrierii electronice pentru o periodă de minim 6 luni de la momentul plății ajutorului financiar, cu excepția situațiilor în care contractele individuale de muncă sunt încheiate pentru sezonieri sau/și zilieri;
f) suma totală a ajutoarelor de stat primite în cadrul temporar Covid 19 instituit de Comisia Europeană însumată cu cuantumul ajutorului de stat solicitat în cadrul prezentei măsuri nu depăşeşte la nivelul întreprinderii unice, pragul de 800.000 euro, echivalentul în lei.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *