Senatul a adoptat miercuri proiectul de reformă a pensiilor speciale / Modificările din comisii: Impozitare progresivă, care va ajunge până la 15%. Interzis la cumulul mai multor pensii speciale / Nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate

plen senat Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 12.13 Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de reformă a pensiilor speciale. Proiectul inițiat de Guvernul României vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Printre amendamentele adoptate și miercuri, aduse marți în comisii, se regăsesc: impozitare progresivă, care va ajunge până la 15%, pentru pensiile fără contributivite suportate din bugetul de stat care depășesc un anumit nivel, interdicție la cumulul mai multor pensii speciale și faptul că nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate.

Au fost înregistrate 79 de voturi „pentru”, 37 de voturi „împotrivă” și nicio abținere.

Senatorii USR și AUR au transmis că au votat „împotrivă”, pentru că dezbaterile au fost de formă, amendamentele opoziției au fost ignorate, iar pensiile speciale nu au fost eliminate.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

UPDATE Senatorii și deputații USR au protestat, în Plen, față de menținerea sistemului de pensii speciale, prin proiectul de lege inițiat de guvernul PSD-PNL și aflat la vot, în Senat.

Parlamentarii USR au afișat două bannere și mai multe pancarte cu mesajul: Tăiați pensiile speciale. Pierdem banii din PNRR.

Știrea inițială

Proiectul de reformă a pensiilor speciale este dezbătut, miercuri, în plenul Senatului, după ce comisiile de specialitate au dat, marţi, un raport comun favorabil cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern.

Comisiile de specialitate au adoptat marți toate amendamentele depuse de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Acestea sunt:

  • Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
  • Eliminarea din baza de calcul a pensiilor militare a cinci sporuri.
  • Interzis la cumulul mai multor pensii speciale: La data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 zile.
  • Plafonarea venitului din pensie la venitul avut în perioada de activitate.
  • Impozitare:
    – pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;
    – pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității, se aplică cota de impunere de 15%.
    – în situația în care cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.

Amendamentele depuse de opoziție au fost respinse sau nu au fost întrunite destule voturi.

Context. Reamintim că Comisia Europeană a cerut autorităților de la București, potrivit unei scrisori consultate de G4Media, să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale (ale militarilor, magistraților, diplomaților etc.). Oficialii de la Bruxelles arată că proiectul ar face doar economii „foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității. Scrisoarea arată că pensiile militare ar trebui diminuate prin scăderea așa-numitei „rate de înlocuire” (procentul pe care pensia îl reprezintă din valoarea salariului), iar în cazul magistraților e nevoie de creșterea duratei serviciului și un cuantum al pensiei mai mic decât în prezent.

Mai precis, Comisia Europeană sugerează ca în cazul pensiilor militare rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni. În proiectul de lege, rata de înlocuire e de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente.

Reamintim că România și-a asumat prin PNRR reformarea pensiilor speciale, care reprezintă acum o cheltuială anuală de circa 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB) și sunt o sursă de inechitate socială, dat fiind că nu respectă principiul general al contributivității (cu excepția pensiilor militare, care o respectă parțial). Dacă nu va face reforma pensiilor speciale, România va pierde o tranșă PNRR, valoarea acesteia urmând a fi calculată de Comisia Europeană.

Un proiect de lege privind reformarea pensiilor de serviciu, cunoscute drept pensii speciale, a fost depus la Parlament în decembrie 2022 de către ministrul social-democrat al Muncii, Marius Budăi. Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media că Comisia Europeană a transmis săptămâna trecută o corespondență prin care arată că proiectul nu rezolvă problemele sistemice.

Printre beneficiarii de pensii de serviciu se numără influente categorii profesionale: judecători, procurori, militari, polițiști, angajați din serviciile secrete. Însuși premierul Nicolae Ciucă e militar de carieră, general în rezervă, și a anunțat că pensiile militarilor nu trebuie modificate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Frectie la picior de lemn!!!
    INTREBAREA fundamentala e: Ce IMPACT, adica ce REDUCERE a Cheltuielilor statului roman cu Pensiile speciale aduc aceste masuri sfidatoare la adresa majoritatii romanilor CONTRIBUTIVI si cu Pensii publice de mizerie comparativ cu specialii care NU contribuie cu nimic la Fondul public de pensii!
    Sper ca cei de la Comisia Europeana sa nu se lase convinsi de aburelile specialilor nesimtiti din Romania dlui “special” Iohannis…..

  2. E o bazaconie adoptata!
    😡
    Pensiile speciale împart societatea în clasa privilegiaților și restul.
    In comunism egalitatea era doar un slogan, în vreme ce, în realitate, aristocrația roșie avea o viață confortabilă oferită de Partid în schimbul loialității și supunerii.
    Privilegiații primesc astazi de fapt niște pensii de merit care nu respectă niciunul dintre criteriile de bază care se aplică celorlalți: nici vârsta de pensionare, nici modul de calcul, nici stagiul de cotizare.
    Nu e clar ce merite au, dar sunt extrem de mulți.
    Problema acestor pensii speciale este că ele nu se raportează la muncă.
    Spre ex, cea mai mare pensie din sistemul juridic este de 20.207 lei, din care mai puțin de 10% înseamnă contributivitate.
    Practic statul pompează în această pensie 18.820 de lei, bani care nu sunt justificați prin munca pensionarului privilegiat.
    Tagma magistraților e favorizată pentru totdeauna, totul e protejat de legi și decizii ale instanțelor, până la Curtea Constituțională.
    Pentru restul castelor, privilegiile pot fi tăiate dintr-o dată!
    Esential este:
    – să existe un stagiu minim de cotizare,  
    – toate pensiile trebuie să țină cont de contributivitate, 
    – nicio pensie să nu mai depășească venitul din timpul serviciului,
    – să nu se mai creeze noi categorii de pensionari speciali 
    Si Atentie:
    – sa se stabileasca o limita de varsta pana la care pensionarul poate munci iar cei care muncesc dupa aceasta varsta sa le poata fi impozitat venitul cu 50% pentru pupincurismul devotat , traficul de partid si de influenta aplicat, a scaparilor legislative., samd
    Cumularzii au ramas pe post la flatulențe!😬
    Opriti si aceasta casta de la favorizare!
    Sunt 10% din nr total de pensionari!😡😡

  3. Nici o pensie nu va depăși venitul din ultima lună de activitate dar dacă în ultima lună se adună toate sporurile dintr-un an și pensia va fi egală cu salariul din acea lună vi se pare normal ? Nu încetați odată să vă bateți joc de noi ?

  4. Taiati pensiile de sute de milioane.Nu e posibil in acest moment sa fii platit ca un rege in romania din pensie.Te bucuri si cand ai functie si la pensie, nu se poate nesimtirea asta.Am inteles ai o fost cineva cand ai avut salariu , pensie dubla sau tripla cat normal, dar nu de 10 ori cat o pensie normala.Apropo se recalculeaza pensiile, ma intreaba vecinul de la 3?

  5. “Off-topic”: Nu mi-ati aprobat articolul de ieri de pe ‘pluralistic.net’ pt. Dl. Croitoru. 🙁

    De ce cu “” ? Pt. ca asa cum se intampla cu ‘specialele’, se tot intampla si cu Neoliberalismul, sursa principala a Inflatiei(bani risipiti total degeaba de la CEO platiti 223x angajatul standard etc. …)

    Toate aceste cu deplina complicitate a tuturor cetatenilor ! Nu uitati acest aspect !

    (e bine sa mai aveti si-o sursa proaspata de informatii, nu le amestecati/confundati..)

    THX !

  6. On-topic : Stie cineva daca e de acord Comisia cu ce s-a intamplat azi si daca pt. asta primim banii sau inca mai trebuie umblat ‘sub capota’ ?

  7. Doar praf în ochi romanilor!Miliarde împrumutate pe spatele romanilor inclusiv a generațiilor viitoare pentru ca gașca care conduce sa-si burduseasca conturile.Romanii sunt împărțiți în continuare în stăpâni și sclavi și ne mai rămâne doar speranța că acest lucru sa se vadă și de la Bruxelles…!

  8. Nu s-a schimbat nimic fundamental. Doar este coafat un sistem profund viciat ( financiar , moral si discriminatoriu ).
    Toate pensiile care nu sunt bazate pe contributivitate trebuie sa fie DESFIINȚATE !
    Salariul , respectiv contributia , trebuie sa fie baza pentru calcularea pensiei.
    Varsta de pensionare trebuie sa fie radical revizuita pentru ‘ ‘ SPECIALI ” .
    Formula de calcul unică pentru toti care se pensionează.
    Pentru militari statul sa iși asume ca acestia au platit contribuția pentru pensie , corespunzator salariului ( soldei ) avute , si apoi sa se calculeze pensia ca si cum ar fi contribuit.
    Se poate stabili o perioadă de tranziție de maxim cinci ani pentru trecerea la noul sistem.
    Oricum prin OUG trebuie blocate toate pensionările din magistratură si sistemul de apărare înainte de împlinirea vârstei de 55 de ani pana la reglementarea definitivă.
    TOATE pensiile care nu se bazeaza pe contributivitate trebuie recalculate si actualizate conform reglementarilor pentru cei care au contribuit.

  9. Doamnelor și domnilor, fie ca vreți sau nu sa recunoașteți România a intrat în NATO și ulterior în UE în primul rând ca urmare a eforturilor, muncii, profesionalismului și reprezentării cu succes în mediul extern, în teatrele de operații a militarilor!!!
    Odată cu intrarea în NATO, România s-a asumat crearea unei armate profesioniste (supla în activitate și mai consistentă în rezerva, renunțând la serviciul militar obligatoriu) inzestrata și plătită conform standardelor necesare asumării și contribuției alături de celelalte state membre la alianță!
    România însă, politicul și grupurile de interese din spatele acestuia, nu a făcut sistematic ceea ce s-a angajat si a promis aliaților. Nici înzestrare corespunzătoare și nici solde în activitate sau rezerva ori retragere (acestea din urma redenumite incorect în așa zisele pensii militare) demne și corecte corespunzător statutului nostru de partener NATO.
    Când a fost nevoie sa se taie sau sa se ia s-a luat întotdeauna de la armata cu lozinca, asta este… nu mai sunt bani “suficienti” la buget, sunt necesari pt alte cheltuieli mult mai importante (învățământ, sănătate, infrastructura, etc) sau “investiții” pt trâmbițata “modernizare” a României și… lasă… ca dacă o fi și o fi nevoie de apărare vine NATO sa ne apere!!! Total eronat, manipulatoriu și greșit! România este NATO! România are responsabilitatea de a avea o armata inzestrata, instruită și plătită corect și bine, FIIND partener NATO și nu doar beneficiara unor servicii din partea celorlalți membri!
    Corpul de personal din armata Română a fost și este singurul, care în mod disciplinat, profesionist și tăcut s-a îndeplinit întodeauna sarcinile și misiunile chiar și cu restricțiile, tăierile și alte golănii ale politicului și celorlalte grupuri de interese!
    Astăzi se folosește același populism pervers pentru “a se arunca pisica” cum ca celelalte pensii sau salarii din România nu au putut sau nu vor putea fi mărite niciodată din cauza… militarilor!!!
    Doamnelor și domnilor cu diferite interese meschine, sa terminam totuși cu golănia și sa nu încercăm re-ieftinirea forței de munca din România sub umbrela acestor “reforme” prin PNNR (cum a fost și alta data au așa zisele cerințe FMI, Banca Mondiala șamd) și…, vezi Doamne, “recalcularea și actualizare” sistemului de pensii și salarii, prin tăiere de la uni și simulare măririi la ceilalți (antagonizand astfel bugetari vs privați, pensii serviciu/ocupaționale vs pensii generale, dar protejând dsefapt pe corporatiști, sistemul privat sau Adevărații speciali din politica, administrație, presa)!
    Lăsați manipularile meschine și nu mai loviți tot în “măgarul” care a tras întotdeauna la căruță indiferent cât i s-a pus în cârcă pentru ca prin lege are pumnul în gura și nu poate face nimic?
    Așadar sa lăsăm militari în pace, și sa respectam ceea ce ne-am asumat ca națiune când am aderat la NATO, pt ca dacă vrem securitate (și cum spune piramida lui Maslow aceasta este la baza dezvoltării sănătoase umane și societale) aceștia vor trebuii sa fie, fie ca ne place sau nu o alt fel de categorie socială.
    Iar dacă sunt printre voi care nu au făcut armata și cred sau considera ca este ” floare la ureche” indiferent de condiții, restricții, lipsire de libertăți, aceștia pot merge sa se “înroleze” oricând și sa vadă pe propria piele dacă este așa! Oricum numeric cred ca armata e deja decimată și e loc destul din cauza fie a imbecilității fie a trădări de nație (coalizarea cu inamicul) a multora din presa, privat și/sau politic!!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.