Poduri noi peste Prut între România și Republica Moldova: CNAIR a suspendat licitația pentru podul de la Ungheni care face parte din Autostrada Unirii (A8) / Guvernul aprobă acordurile pentru podurile de la Albița, Scluleni și Oancea

Pod Prut Ungheni A 8 Sursa Andrei Spânu

Licitația pentru construirea podului peste Prut de la Ungheni, pod care face parte din Autostrada Unirii (A8), a fost suspendată miercuri, 13 septembrie, exact în ziua în care CNAIR ar fi trebuit să deschidă ofertele, așa cum Economedia a explicat aici. Licitația a fost suspendată fără precizările specifice în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice și fără a fi prelungit termenul pentru depunerea ofertelor.

Contractul de 162 milioane lei pentru Podul peste Prut de la Ungheni a fost scos la licitație pe 6 august, iar miercuri dimineață, în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice, CNAIR a menținut termenul pentru depunerea ofertelor, data de 13 septembrie. Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar la sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pe de altă parte, joi, 14 septembrie, Guvernul urmează să aprobe acordurile cu Republica Moldova pentru podurile de la Albița (jud. Vaslui), Sculeni (Iași) și Oancea (jud. Galați).

Pod nou peste Prut la Albița (Ro) – Leușeni (MD)

Podul de la Albița va fi al doilea pod între România și Republica Moldova cu două benzi pe sens. Acordul între Guvernele de la București și Chișinău pentru acest pod a fost semnat la Chișinău, pe 9 mai 2023.

„Podul pe DN24B km 42+092 peste Prut, între localitățile Albița (județul Vaslui) și Leușeni (Republica Moldova), a fost construit în anul 1958 și este dimensionat la clasa I de încărcare (convoi A13, S60), suprastructura actuală fiind proiectată folosindu-se proiectul inițial din anii 1942-1943. Având în vedere că podul existent nu a fost consolidat la o clasă superioară de încărcare, iar traficul rutier a evoluat considerabil în timp și supune intens structura existentă la fenomenul de uzură, a fost realizată, în luna martie 2022, o expertiză tehnică, care propune înlocuirea acestuia cu un pod nou, pe amplasamentul actual. Noul pod va corespunde cerințelor intensificării traficului înregistrat la punctul de trecere frontieră între localitățile Albița (România) și Leușeni (Republica Moldova,) în concordanță cu actualele norme tehnice în construcții, prin asigurarea gabaritului de liberă trecere la nivelul căii, a capacității portante la clasa de încărcare actuală, a circulației rutiere în regim de siguranță și confort, la vitezele recomandate pentru condițiile date, cu asigurarea durabilității pe durata de exploatare. Podul existent se va demola și vor fi îndepărtate din albia râului toate materialele rezultate din demolări și resturile de la vechiul pod. Pe durata executării lucrărilor la noul pod, circulația se va executa pe un pod provizoriu situat pe o variantă de circulație locală, amplasată în amonte de podul existent. Varianta provizorie de circulație se va desprinde din DN 24B la cca. 40m de culeea C1 proiectată (România) și va vira stânga (sprebamonte), ajungând la cca 45 m amonte față de axul drumului existent, la cca 72m de culeea C2 proiectată (Republica Moldova). Prin traseul propus al variantei provizorii vor fi păstrate funcționalitatea și capacitatea de circulație existentă și nu va fi afectată desfășurarea activității din cele două puncte vamale (Vama Albița – România și Vama Leușeni – Republica Moldova)”, notează Ministerul Transporturilor

Podul de la Sculeni va fi modernizat 

DN 24 traversează râul Prut pe un pod care face legătura între localitățile Sculeni (România) și Sculeni (Republica Moldova), la km 219+527. Podul a fost construit în anul 1964, pe amplasamentul unui pod vechi. În luna martie 2022 a fost realizată o expertiza tehnică, în urma căreia s-a constatat că podul se află într-o stare tehnică nesatisfăcătoare, fiind necesare lucrări de modernizare care să elimine deficiențele constatate, astfel încât să corespundă standardelor și normativelor în vigoare. Varianta provizorie de circulație este propusă a fi realizată în aval de podul existent și se va desprinde din DN24 la cca 22 m de culeea C1 existentă (pe teritoriul României) și va vira dreapta ajungând la cca 24 m aval față de axul drumului existent, va traversa râul Prut pe podul provizoriu propus, după care va vira stânga racordându-se la drumul existent la cca 55 m de culeea C2 existentă (pe teritoriul Republicii Moldova)

Modernizare și pentru Podul Oancea

Podul de la Oancea – Cahul are o lungime de 204 metri și a fost construit în 1964 de administrația URSS din Republica Moldova, potrivit Memoriului de Mediu. DN 26A traversează râul Prut pe un pod care face legătura între localitățile Oancea (România) – Cahul (Republica Moldova), la km 0 + 500. Podul a fost construit în anul 1964 pe amplasamentul unui pod vechi. În luna martie 2022 a fost realizată o expertiză tehnică, în urma căreia s-a constatat că podul se află într-o stare tehnică nesatisfăcătoare, fiind necesare lucrări de reabilitare și consolidare care să elimine deficiențele constatate, astfel încât să corespundă standardelor și normativelor în vigoare. Pe durata executării lucrărilor, circulația se va executa pe un pod provizoriu, situat pe o variantă de circulație locală, amplasată în amonte de podul existent. Prin traseul propus al variantei provizorii, vor fi păstrate funcționalitatea și capacitatea de circulație existentă și nu se va afecta desfășurarea activității din cele două puncte vamale (Vama Oancea – România și vama Cahul – Republica Moldova), întrucât devierea traficului pe varianta provizorie se va realiza după PTF Oancea (România), urmând a reveni pe aliniamentul infrastructurii actuale înainte de PTF Cahul (Republica Moldova).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: