Poliția Română explică de ce cumpără bilete de avion pentru reprezentanți de-ai săi pe rute ca Bali, Tenerife, Havana sau Miami

avion, zboruri, calatorii, turism Sursa foto: Pexels

Economedia.ro publica, în 26 octombrie, articolul Poliția cumpără bilete de avion de 2,76 milioane euro pentru deplasări business și la clasa economic în 157 de orașe ale lumii, de la Tenerife și Bali, la New York și Tokyo, în care arătam cum IGPR a scos la licitație în SICAP un contract de 14 milioane lei pentru achiziționarea, timp de doi ani, de servicii de transport aerian necesare personalului avizat ca să facă deplasări în interes de serviciu în străinătate. Contractul, pentru care ofertele se deschid în 5 decembrie, acoperă 157 de destinații din toată lumea, de la Bali, Jakarta și Canberra, la Havana, Zurich, Tokyo, Tenerife, Miami sau Mogadishu.

Biletele sunt furnizate pentru un număr de persoane anterior menționat, care poate fi între o persoană și 10 sau chiar mai multe. În general, deplasările sunt tur-retur și pentru clasa economic, dar există în Caietul de Sarcini cerințe pentru bilete la clasa business cum ar fi către Bruxelles sau Paris.

Am întrebat IGPR care este motivația acestor deplasări în 157 de destinații din toată lumea, din care unele exotice, caracterizate ca fiind destinații turistice de lux și pentru distracșie. Răspunsul, integral, mai jos.

Printre activitățile desfășurate de Poliția Română în vederea îndeplinirii atribuțiilor legale ale acesteia, precum și a angajamentelor asumate în calitate de partener de cooperare cu partenerii străini, se numără și activitățile de relații internaționale, respectiv deplasări ale personalului propriu în străinătate la autoritățile omoloage sau instituțiile/agențiile Uniunii Europene ori internaționale, pentru participarea la activități operative, misiuni de patrulare, vizite de studiu, cursuri, proiecte, conferințe, seminarii etc. În acest sens, în vederea asigurării transportului personalului propriu desemnat să participe la activitățile internaționale, Poliția Română achiziționează de la operatorii economici de profil servicii de transport aerian, conform prevederilor Legii nr. 98 din 2016 privind achizițiile publice.

Rutele și necesarul de bilete sunt stabilite la nivelul Poliției Române în urma  evaluării situației misiunilor din anii anteriori și a centralizării necesarului previzionat al tuturor structurilor centrale și teritoriale, astfel încât să corespundă cât mai bine nevoilor de deplasare internațională și să acopere, pe cât posibil, destinațiile principale (de regulă capitalele de state), ținând cont de dinamica și gradul ridicat de impredictibilitate a misiunilor, având în vedere perioada lungă – 2 ani – de aplicabilitate a fiecărui acord -cadru.

Având în vedere faptul că valoarea globală estimată a biletelor de avion depășește limita prevăzută de art. 7 alin. (1) lit. b) din  Legea nr. 98 din 2016 privind achizițiile publice, sunt incidente prevederile art. 69 din același act normativ, respectiv incumbă obligativitatea derulării unei licitații deschise în vederea atribuirii acordului – cadru[1], neputându-se achiziționa punctual, pentru fiecare deplasare în parte, biletele de avion necesare, prin achiziție directă sau procedură simplificată.

Menționăm că acordul-cadru încheiat între Inspectoratul General al Poliției Române și un operator economic nu reprezintă un contract de achiziție, ci, conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98 din 2016 privind achizițiile publice, acest acord are ca obiect stabilirea termenilor și condițiilor care guvernează contractele de achiziție publică ce urmează a fi atribuite într-o anumită perioadă, în special în ceea ce privește prețul și, după caz, cantitățile avute în vedere. Astfel, pentru achiziția de bilete de avion aferente participării personalului Poliției Române la misiuni în străinătate sunt încheiate punctual contracte subsecvente.

Subliniem că, având în vedere natura juridică și prevederile conținute de acordurile – cadru încheiate între Inspectoratul General al Poliției Române și operatorii economici pentru ,,Servicii de transport aerian extern a personalului Poliției Române” – cod CPV 60400000-2, Poliția Română nu are obligația de a achiziționa numărul total de bilete și nici bilete pe toate rutele prevăzute în acordurile-cadru, ci doar pe rutele și în cantitățile necesare fiecărei misiuni în parte, cu obligația de a nu depăși numărul total agreat de bilete pe aceeași rută din acordul-cadru”.

Răspunsul este dat de către comisar-șef de Poliție, responsabil Legea 544/2011(privind liberul acces la informațiile de interes public) Olga Menaev.

[1] acordul încheiat în formă scrisă între una sau mai multe autorități contractante și unul ori mai mulți operatori economici care are ca obiect stabilirea termenilor și condițiilor care guvernează contractele de achiziție publică ce urmează a fi atribuite într-o anumită perioadă, în special în ceea ce privește prețul și, după caz, cantitățile avute în vedere

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: