Politico: Bulgaria nu va intra în zona euro în 2025, pe fondul inflației ridicate și dezinformării rusești/ Ianuarie 2026 “cel mai devreme” ar fi mai realist

bulgaria, sofia, steag, drapel, balcanim UE, uniunea europeana Sursa foto: Pixabay / sapviktor

Bulgaria nu poate adera la zona euro la 1 ianuarie 2025, scrie Politico. Inflația ridicată și sprijinul public oscilant – în parte pus pe seama dezinformării rusești – înseamnă că țara este aproape sigur că nu va atinge obiectivul de aderare pentru 2025.

“Ne aflăm în mijlocul unei crize politice”, a declarat europarlamentarul socialist bulgar Petar Vitanov. Acest lucru ar face “imposibilă” aderarea țării la zona euro până la începutul anului viitor. Iar pe 9 iunie, bulgarii vin la vot pentru a șasea oară în trei ani. “Chiar nu știm care va fi următorul guvern și dacă aceasta va fi una dintre prioritățile lor”, a spus el.

Chiar înainte de căderea guvernului, țara semnala că ar putea rata data de intrare prevăzută. Premierul de atunci, Nikolai Denkov, a declarat în ianuarie că ținta nu era “sacră”. Bulgaria intenționa inițial să adere la moneda comună la începutul anului 2024, dar a fost nevoită să împingă acest obiectiv cu un an mai devreme anul trecut, deoarece nu îndeplinea încă criteriile de aderare.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Ianuarie 2026 “cel mai devreme” ar fi mai realist, având în vedere provocările tehnice pe care le implică trecerea la o monedă națională, potrivit Cinzia Alcidi, cercetător senior la grupul de reflecție CEPS, cu sediul la Bruxelles.

Mai mulți lideri politici, inclusiv guvernatorul băncii centrale a țării, au evocat perspectiva unei intrări la jumătatea anului 2025, dacă nu se poate ajunge la o dată de intrare în ianuarie.

Dar oficialii și experții implicați în aspectele tehnice ale aderării au declarat pentru Politico că aderarea la jumătatea anului ar fi atipică. De obicei, țările aderă la începutul anului din motive administrative.

Europarlamentarul bulgar Eva Maydell, din grupul PPE de centru-dreapta, a declarat că este “optimistă pentru o dată de aderare în 2025”, adăugând că “ar putea fi 1 ianuarie, ar putea fi mai târziu”.

Afectați de creșterea prețurilor

Aderarea la zona euro este un proces tipic al UE, un proces în care țările sunt evaluate de Banca Centrală Europeană înainte ca miniștrii de finanțe, europarlamentarii și șefii de guvern din UE să discute subiectul.

Printre “criteriile de convergență” pe care o țară trebuie să le îndeplinească pentru a se califica se numără: un curs de schimb stabil, atingerea obiectivelor privind deficitul public și rata datoriei publice și alinierea legislației naționale la legislația UE.
Următorul raport al BCE privind Bulgaria, care va stabili dacă este pregătită să adere, este așteptat înainte de vară.

Inflația rămâne o problemă. Pentru a adera, Bulgaria are nevoie de o medie cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste rata celor trei țări “cele mai performante” din UE – o categorie neclară care creează o zonă gri în ceea ce privește cifra exactă a inflației necesare. Cea mai recentă țară care a aderat, Croația în 2023, a beneficiat ea însăși de o selecție selectivă a datelor atunci când i s-a permis să adere în ciuda unei rate mai mari.

“Singurul obstacol pentru Bulgaria este criteriul inflației”, a declarat Zsolt Darvas, cercetător senior la grupul de reflecție economică Bruegel, cu sediul la Bruxelles. “Se află într-o poziție bugetară bună – datorii publice scăzute, deficite bugetare sub control.”
Prognoza actuală a țării, care prevede o rată a inflației de 2,9% în 2025, ar “implica faptul că Bulgaria ar putea adera în 2026”, a spus Darvas. El a adăugat că există “o oarecare marjă de manevră” cu privire la posibilitatea ca aceeași zonă gri care a permis aderarea Croației în 2023 să fie folosită pentru a scurta calendarul de aderare a Bulgariei, dar a adăugat că “trebuie să fie justificată”.

În teorie, Sofia ar cere un nou raport de convergență de la BCE spre sfârșitul acestui an, care ar avea o cifră de inflație suficient de scăzută pentru a putea adera până la jumătatea anului 2025. Dar, în practică, oficialii UE care ar fi implicați în procesul tehnic se întreabă dacă acest lucru ar fi fezabil.

Dezinformarea rusă

În rândul clasei politice bulgare, aderarea la zona euro este ușor de vândut. Dar publicul se dovedește mai greu de convins.
Într-un sondaj Eurobarometru realizat anul trecut, bulgarii au raportat un sprijin mai mic decât media în favoarea aderării și preocupări mai mari decât media cu privire la probleme precum stabilirea abuzivă a prețurilor în timpul tranziției.
Oficiali europeni de rang înalt au declarat pentru publicația citată că dezinformarea sponsorizată de Rusia a jucat un rol în această scădere de popularitate.

“Cred în continuare că majoritatea bulgarilor ar prefera să facă parte din zona euro”, a declarat eurodeputatul Vitanov. “Nu acuz aici doar propaganda rusă. Da, ea există. Dar, în general, cei care rămân în urmă sunt politicienii bulgari”.

În afară de performanțele sale în ceea ce privește domolirea inflației, Bulgaria se află într-o poziție relativ puternică pentru a adera la zona euro, au declarat mai mulți experți și oficiali.

Moneda țării, levă, este legată de euro din 1999, iar Bulgaria face parte din uniunea bancară a UE din 2020 – mișcări despre care eurodeputatul Maydell a spus că arată “un angajament foarte, foarte clar” de aderare.

Luna trecută, țara a primit, de asemenea, un semn din partea țărilor din zona euro, când șefii lor de guvern au lăudat progresele Bulgariei.
Dar, în ciuda sprijinului public al UE pentru obiectivul din ianuarie 2025, înalții funcționari recunosc în privat că, aproape sigur, nu se va realiza.  Așa cum a spus unul dintre ei: “Nici nu se pune problema”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: