Polonia oferă subvenții pentru marile companii consumatoare de gaze naturale ce vor acoperi 30% din majorarea facturilor la gaze

Redacția apr. 11, 2022 0 comentarii
Gaze naturale

Guvernul portughez a anunţat luni o subvenţie pentru companiile mari consumatoare de gaze naturale, precum producătorii de ciment, oţel şi sticlă, care le va acoperi 30% din majorarea facturilor la gaze provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ministrul portughez al Economiei, Antonio Costa Silva, a precizat că toate companiile ale căror costuri cu gazele naturale sunt egale cu 2% din cifra lor de afaceri, şi care începând din februarie au văzut cum facturile lor s-au dublat comparativ cu situaţia din urmă cu un an, vor putea solicita acordarea acestei subvenţii.

În prima fază, guvernul de la Lisabona va aloca 160 de milioane de euro “pentru un prim pachet de firme, în ideea de a le proteja pe cât posibil capacităţile productive”, a spus Antonio Costa Silva. Fiecare companie va putea primi o subvenţie de maxim 400.000 de euro.

Datele furnizate de piaţa angro de gaze din regiunea iberică MIBGAS arată că luni gazele naturale se tranzacţionau la 97 de euro pentru un Megawatt-oră, comparativ cu aproximativ 20 de euro pentru un Megawatt-oră în urmă cu un an.

Costurile cu energia, care erau deja la un nivel ridicat pe măsură ce efectele pandemiei se diminuau, au explodat după invadarea Ucrainei de către Rusia şi a impactului războiului asupra pieţei internaţionale a gazelor naturale.

În paralel, guvernul portughez a anunţat că analizează o taxă pentru profiturile excesive ale companiilor de utilităţi, de exemplu asupra firmelor care produc energie hidro şi eoliană, care beneficiază de pe urma creşterii preţului la electricitate fără a suporta însă şi costuri suplimentare de producţie.

Preţurile la care producătorii de energie electrică din Portugalia şi Spania vând electricitatea pe piaţa angro regională (MIBEL) sunt determinate de costul marginal de producţie, care în prezent este cel al termocentralelor pe gaze şi cărbune.

Luni, pe piaţa MIBELpreţul energiei electrice era de aproximativ 240 de euro pentru un Megawatt-oră. Comparativ, pe parcursul lui 2021 preţul mediu a fost de 112 euro pentru un Megawatt-oră.

Foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *