Guvernul portughez a anunţat luni o subvenţie pentru companiile mari consumatoare de gaze naturale, precum producătorii de ciment, oţel şi sticlă, care le va acoperi 30% din majorarea facturilor la gaze provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ministrul portughez al Economiei, Antonio Costa Silva, a precizat că toate companiile ale căror costuri cu gazele naturale sunt egale cu 2% din cifra lor de afaceri, şi care începând din februarie au văzut cum facturile lor s-au dublat comparativ cu situaţia din urmă cu un an, vor putea solicita acordarea acestei subvenţii.

În prima fază, guvernul de la Lisabona va aloca 160 de milioane de euro “pentru un prim pachet de firme, în ideea de a le proteja pe cât posibil capacităţile productive”, a spus Antonio Costa Silva. Fiecare companie va putea primi o subvenţie de maxim 400.000 de euro.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Datele furnizate de piaţa angro de gaze din regiunea iberică MIBGAS arată că luni gazele naturale se tranzacţionau la 97 de euro pentru un Megawatt-oră, comparativ cu aproximativ 20 de euro pentru un Megawatt-oră în urmă cu un an.

Costurile cu energia, care erau deja la un nivel ridicat pe măsură ce efectele pandemiei se diminuau, au explodat după invadarea Ucrainei de către Rusia şi a impactului războiului asupra pieţei internaţionale a gazelor naturale.

În paralel, guvernul portughez a anunţat că analizează o taxă pentru profiturile excesive ale companiilor de utilităţi, de exemplu asupra firmelor care produc energie hidro şi eoliană, care beneficiază de pe urma creşterii preţului la electricitate fără a suporta însă şi costuri suplimentare de producţie.

Preţurile la care producătorii de energie electrică din Portugalia şi Spania vând electricitatea pe piaţa angro regională (MIBEL) sunt determinate de costul marginal de producţie, care în prezent este cel al termocentralelor pe gaze şi cărbune.

Luni, pe piaţa MIBELpreţul energiei electrice era de aproximativ 240 de euro pentru un Megawatt-oră. Comparativ, pe parcursul lui 2021 preţul mediu a fost de 112 euro pentru un Megawatt-oră.