Ponderea energiei nucleare în producţia globală de electricitate a scăzut anul trecut sub 10%. E cel mai scăzut nivel înregistrat după 1980

Centrala nucleara Dukovany - Wikipedia Petr Adamek Foto: Centrala nucleara Dukovany - Wikipedia / Petr Adamek

Ponderea energiei nucleare în producţia globală de electricitate a scăzut anul trecut sub pragul de 10%, cel mai scăzut nivel din ultimele patru decenii, arată raportul anual WNISR publicat miercuri, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit World Nuclear Industry Status Report (WNISR), anul trecut, centralele nucleare din întreaga lume au generat o cantitate de electricitate de 2.653 de Terawatt-oră, echivalentul a 9,8% din producţia brută de electricitate la nivel mondial, cel mai scăzut nivel înregistrat după anii 1980.

Susţinătorii energiei nucleare subliniază faptul că această sursă de electricitate cu emisii reduse de CO2 ar putea fi vitală în ajutarea ţărilor să îşi atingă obiectivele climatice, însă mai multe centrale nucleare din întreaga lume se apropie de finalul ciclului lor de viaţă şi multe noi reactoare întâmpină întârzieri.

Cea mai mare cantitate de energie electrică din centrale nucleare a fost generată anul trecut în SUA, urmată de China.

La mijlocul lui 2022, la nivelul mondial erau 411 reactoare nucleare care funcţionau în 33 de ţări, cu patru mai puţine decât în 2021 şi cu 27 sub maximumul istoric de 438 de reactoare înregistrat în anul 2002.

Din cauza ritmului lent în care intră în funcţiune noi reactoare, vârsta medie a reactoarelor nucleare existente la nivel mondial se apropie de 31 de ani.

Din cele 53 de reactoare nucleare care se află în prezent în diferite stadii de construcţie, cel puţin jumătate sunt în întârziere. Cinci noi unităţi au devenit operaţionale în prima jumătate a acestui an, în timp ce opt reactoare au fost închise pe parcursul anului trecut.

De asemenea, investiţiile globale în proiecte de construire de noi centrale nucleare s-au situat anul trecut la aproximativ 24 de miliarde de dolari, echivalentul a 6,5% din investiţiile totale în valoare de 366 miliarde de dolari în proiecte regenerabile non-hidro.

În paralel, energia nucleară pierde teren în raport cu regenerabilele în termeni de costuri, deoarece reactoarele nucleare sunt considerate mai costisitoare şi mai lent de construit decât capacităţile regenerabile.

Potrivit raportului WNISR, costul egalizat al energiei, care compară costurile totale cu construcţia şi întreţinerea unei centrale raportate la producţia de electricitate de-a lungul întregului ciclu de viaţă, a scăzut anul trecut până la 36 de dolari per Megawatt-oră (MWh) în cazul instalaţiilor fotovoltaice, de la 359 dolari/MWh în 2009, în timp ce în cazul turbinelor eoliene a scăzut până la 38 dolari/MWh anul trecut, de la 135 dolari/MWh în 2009.

În schimb, în cazul energiei nucleare, costul egalizat a crescut cu 36% anul trecut, până la 167 de dolari/MWh, de la 123 de dolari/MWh în 2009.

În România, Societatea Naţională “Nuclearelectrica” S.A. estimează că, la nivelul anilor 2030, energia nucleară va asigura aproximativ 35% din necesarul de consum prin operarea a 4 unităţi nucleare CANDU.

Foto: Centrala nucleara Dukovany - Wikipedia / Petr Adamek

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *