Porsche România transmite că respectă „cu strictețe legile și reglementările aplicabile”, ca reacție la inspecţii inopinate derulate recent de către Consiliul Concurenței, care suspectează înţelegeri între şase importatori auto şi membrii reţelelor lor autorizate de dealeri şi reparatori auto pentru a restricționa accesul concurenței la clienți.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Porsche Romania SRL respectă cu strictețe legile și reglementările aplicabile, inclusiv în domeniul dreptului concurenței, ca parte integrantă a principiilor sale de business. Porsche Romania SRL coopereaza pe deplin cu autoritatea de concurență și își îndeplinește toate obligatiile legale ce îi revin pe durata procedurii de investigație. Dat fiind faptul că este vorba de o investigație în derulare, nu putem face vreun comentariu cu privire la aceasta. În orice caz, Porsche Romania SRL este încrezătoare că investigația autorității de concurență va confirma respectarea prevederilor legale aplicabile de către societatea noastră”, transmite Porsche, într-un punct de vedere.

Consiliul Concurenţei a anunțat marți că a efectuat inspecţii inopinate la sediile a şase importatori auto, în cadrul investigaţiilor declanşate din oficiu pe piaţa serviciilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor şi/sau pe piaţa distribuţiei de piese de schimb pentru autovehicule din România.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

“Autoritatea de concurenţă deţine indicii cu privire la existenţa unor înţelegeri între cei şase importatori auto şi membrii reţelelor lor autorizate de dealeri şi reparatori auto, înţelegeri care au aptitudinea de a restricţiona accesul concurenţilor (unităţi de reparaţii auto din afara reţelei autorizate şi/sau distribuitori de piese de schimb de calitate echivalentă) la clienţi, pe pieţele pe care aceştia îşi desfăşoară activitatea”, se menţionează în comunicat.

Astfel, Consiliul Concurenţei are suspiciuni că anumite prevederi contractuale ar putea determina proprietarii să realizeze operaţiuni de întreţinere a autovehiculelor şi anumite lucrări de reparare a acestora, care nu sunt acoperite de garanţie, doar în reţeaua autorizată a importatorilor şi/sau folosind doar piese de schimb de origine, sub sancţiunea pierderii garanţiei autovehiculului.

“Garanţia unui autovehicul nu ar trebui condiţionată de realizarea unor lucrări care nu intră în garanţie şi care sunt plătite de proprietar doar în cadrul reţelelor autorizate sau cu utilizarea exclusivă a anumitor piese de schimb. O astfel de practică este nocivă pentru concurenţă şi prejudiciază clienţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat în comunicat.

Autoritatea de concurenţă a efectuat inspecţii inopinate la sediile a şase importatori auto activi în România: BMW Romania SRL, Porsche Romania SRL, Mercedes-Benz România SRL, Hyundai Auto România SRL, Renault Commercial Roumanie SRL/Automobile-Dacia SA şi Euro Inter Trade Corporation SRL.

Importatorii inspectaţi comercializează mărcile Audi, BMW, Cupra, Dacia, EQ, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, Skoda, Smart, Volkswagen şi Volvo, ce reprezintă circa 70% din parcul de autoturisme din România, precizează sursa citată.

Conform sursei citate, inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

“În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor”, se menţionează în comunicat.