Precaritate: unul din doi europeni consideră că puterea lor de cumpărare a scăzut în ultimii trei ani

istanbul bazar turcia inflatie Sursa foto: Dreamstime

Problema puterii de cumpărare preocupă majoritatea țărilor europene, ale căror populații se confruntă cu aceleași dificultăți economice, scrie Le Figaro, potrivit Rador.

Pe măsură ce inflația a atins 10,7% în octombrie în zona euro, iar Bătrânul Continent este afectat de creșterea costurilor energiei – legată de războiul din Ucraina – majoritatea europenilor consideră că puterea lor de cumpărare a scăzut în acest context economic delicat.

Într-un studiu amplu Ipsos realizat în șase țări europene – Franța, Italia, Germania, Polonia, Grecia și Regatul Unit – pentru Secours Populaire, eșantioane reprezentative din fiecare națiune selectată – 1.000 de respondenți per țară – explică modul în care mediul inflaționist le-a afectat portofelul.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Prima lecție despre evoluția puterii de cumpărare în ultimii trei ani: 54% dintre europeni consideră că aceasta a scăzut, 17% sunt de părere inversă. În detaliu, 63% dintre francezi se consideră a fi într-o situație financiară mai proastă decât acum câțiva ani. Doar 13% cred că puterea lor de cumpărare s-a îmbunătățit. Și asta, în timp ce consecințele inflației în Franța sunt mult mai line și susținute de stat decât în ​​alte țări. În total, 27% din totalul eșantionului se declară într-o situație precară. Dar 55% dintre europeni sunt alarmați de riscul de a se afla în această situație. O îngrijorare care se ridică la 42% în rândul francezilor.

Pentru o foarte mare majoritate a respondenților (89%), creșterea prețului la încălzire sau chiar la combustibil este cea care a dus la această scădere a puterii de cumpărare. Mult mai mult decât creșterea impozitelor (31%) sau o scădere a veniturilor (19%). Alte date relevante: după ce “au redus deja tot putea fi redus”, 64% dintre europeni spun că nu mai știu la ce cheltuieli să facă compromisuri. O tensiune care are consecințe foarte clare asupra cheltuielilor și timpului liber. De exemplu, 49% dintre respondenți s-au temut deja că nu vor putea satisface nevoile copiilor lor în ceea ce privește mesele sau costurile sănătății. Aceeași proporție a renunțat și la a-și trimite copilul în vacanță.

Confruntați cu o inflație record, 66% dintre europeni sunt, de asemenea, îngrijorați de creșterea prețurilor la combustibili, 64% când vine vorba de produse alimentare și 62% dacă trebuie să gestioneze o cheltuială majoră neașteptată. Rate care cresc reciproc la 74, 72 și 65% în rândul francezilor chestionați. Peste media europeană, așadar.

Dacă Grecia este plasată în mod regulat drept țara care exprimă cele mai multe dificultăți, francezii rămân adesea deasupra omologilor lor europeni. Când 62% din populații și-au restricționat recent mișcările pentru a economisi bani, 66% dintre francezi s-au trezit deja în această situație. Când 47% dintre europeni au fost nevoiți să nu mărească încălzirea în timp ce  le era frig, acesta era deja cazul pentru 50% dintre francezi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: