Premieră în Grecia: Energia regenerabilă a acoperit pe deplin cererea de energie electrică a țării timp de câteva ore săptămâna trecută

eoliene panouri solare EDP Renewables Sursa foto: edpr.com

Generarea de energie din surse regenerabile a acoperit pe deplin cererea de energie electrică a Greciei timp de câteva ore săptămâna trecută, pentru prima dată în istoria sistemului electric al ţării, a declarat operatorul independent de transport de energie IPTO, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

IPTO a declarat luni că sursele regenerabile au reprezentat 100% din generarea de energie pentru cel puţin cinci ore vinerea trecută, atingând un record de 3.106 megawaţi oră la  ora 08:00 GMT.

La fel ca alte ţări europene, Grecia şi-a redus dependenţa de gazele ruseşti, în urma războiului din Ucraina, prin creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL).

De asemenea, a stimulat exploatarea cărbunelui, amânându-şi planul de decarbonizare.

Ponderea energiei regenerabile, formată din energie solară, eoliană şi hidroenergetică, a fost de 46% din mixul energetic al ţării în primele opt luni ale anului, în creştere de la 42% în aceeaşi perioadă din 2021, potrivit institutulu ide cercetare The Green Tank din Grecia

”Record de optimism pentru tranziţia ţării către energie curată, eliminarea combustibililor fosili şi asigurarea suficienţei noastre energetice”, a scris Green Tank pe Twitter.

Grecia îşi propune să atragă aproximativ 30 de miliarde de euro, sub formă de fonduri europene şi investiţii private, pentru a-şi moderniza reţeaua electrică şi a-şi mări de peste două ori capacitatea sa de energie verde, pentru a reprezenta cel puţin 70% din mixul său energetic până în 2030.

Ţara planifică să aibă o capacitate instalată de energie regenerabilă de 25 de gigawaţi, în creştere de la aproximativ 10 gigawaţi acum, dar analiştii spun că Atena ar putea atinge această ţintă mai devreme.

IPTO a investit în extinderea reţelei electrice a ţării pentru a mări capacitatea de energie şi pentru a facilita dezvoltarea energiei solare, eoliene şi hidroelectrice.

Sursa foto: edpr.com

Comentarii

  1. Nici nu știam că grecii sunt așa de puși pe treabă……de fapt sa nu ne îmbătăm că este un mare succes, este un început și mai au mult de munca. Energia eoliana și solară nu este sustenabilă fara un mod eficient de stocare, aia cu acumulatorii funcționează pentru consumatori individuali. Hidrogenul pare cel mai potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *