Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri, într-o conferință de presă comună cu premierul bulgar Kiril Petkov și comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean, că România și Bulgaria demarează o serie de proiecte majore comune în transporturi și energie.
Principalele proiecte anunțate de oficiali sunt:
– demararea proiectului unui nou pod rutier Giurgiu – Ruse
– dragarea Dunării pentru a crește navigabilitatea pe fluviu (numărul de zile pe an în care se poate naviga pe fluviu)
– crearea unei echipe de lucru pentru discutarea a patru noi poduri peste Dunăre între cele două țări
– interconectarea totală a sistemului energetic
Principalele declarații ale celor trei oficiali:
Nicolae Ciucă:
- Am discutat subiectele bilaterale care vor seta ce urmează să se întâmple în ședința comună de guvern care sperăm să aibă loc în luna septembrie.
- Primul subiect e legat de transport, cu două obiective princiapale. Am avut la bază un memorandum semnat între România și Bulgaria în ce privește construirea unui al doilea pod între Giurgiu și Ruse, care poate beneficia de fonduri UE, precum și demararea proiectului pentru dragarea Dunării și înscrierea în programul european Fast Danube.
- Pentru că pe partea bulgară a podului Giurgiu Ruse vor fi lucrări de mentenanță, am convenit deschiderea unui punct de frontieră cu bacul, care va compensa limitările provocate de lucrările de mentenanță.
- Am avut în vedere propunerea Bulgariei de analizarea construirii unui număr mai mare de poduri, am convenit ca până la finele săptămânii vitoare să se constituie un task force cu specialiști de la Mininisterele Transporturilor și de la Ministerele Energiei din ambele țări.
- Există posibilitatea ca, plecând de la contextul de securitate și nevoile regiunii, mai ales ale Ucrainei, e nevoie ca în perioada imediat următoare să analizăm bilateral efortul comun pentru găsirea de soluții.
- Un alt subiect a fost MCV, am convenit că putem împreună să continuăm discuțiile la nivelul UE și odată cu primirea raportului din vară să putem să nu mai fim supuși acestui mecanism. Am mers către obiectivul comun – accederea în Schengen. Vom folosi toate instrumentele diplomatice.
- Alt subiect – Republica Moldova. Am convenit că este țara cea mai vulnerabilă în actualul context și am convenit să acordăm sprijinul necesar. Vom sprijini parcursul european al Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Vedem un parcurs la pachet.
Kiril Petkov:
- Săptămâna viitoare încep lucrările task-force-ului comun pentru navigabilitatea pe Dunăre, podul nou de la Ruse și alte patru poduri.
- Am conștientizat că împreună putem lucra mai bine pentru a contracara riscurile energetice. Miniștrii noștri de Energie se vor întâlni pe 5 mai la Sofia pentru interconectarea sistemelor energetice.
- Va fi o vară de lucru pentru a pregăti ședința comună de guvern din septembrie
- Am convingerea că în luna iunie va fi terminat interconectorul de gaze Bulgaria – Grecia, esențial pentru transportul gazelor
Adina Vălean:
- Dunărea, alături de Rin, e o coloană vertebrală pentru transportul fluvial european.
- România e a treia țară din UE în ce privește transportul fluvial de mărfuri. Pe componenta de Dunărare avem o lungime de 3 ori mai mare decât pe Rin, dar volumul de mărfuri e de două ori mai mic. Potențialul Dunării e mult mai mare.
- E nevoie de creșterea navigabilității, un număr mai mare de zile pe an pentru navigație. Dunărea e într-o poziție esențială pentru a ajuta Ucraina să își transporte mărfurile spre Europa. UE e pregătită să finanțeze noi proiecte, printre care și al doilea pod de la Giurgiu-Ruse.
Premierul bulgar Kiril Petkov a efectuat vineri o vizită oficială în România, unde a fost primit de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Din delegația română au mai făcut parte ministrul de Externe Bogdan Aurescu, ministrul Energiei Virgil Popescu, ministrul Mediului Tanczos Barna.
Conferința integrală:
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media