Premierul cere Ministerului Energiei să scadă prețul plafonat din facturi, în linie cu scăderile de pe burse ale prețurilor (Surse)/ Burduja: “O să venim cu propuneri pentru eventuale ajustări ale Ordonanței 27”

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Energiei să scadă prețul din OUG pentru compensarea facturilor la energie, în condițiile în care prețul energiei a scăzut pe piață, conform unor surse guvernamentale. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că e în desfășurare o analiză tehnică și spune că ministerul va veni cu propuneri pentru eventuale ajustări ale Ordonanței 27. Economedia a scris, încă de săptămâna trecută, că gazele se vând pe piața liberă la preț mai mic decât plafonul impus de stat pentru producători, ceea ce ar trebui, în mod normal să se transpună în prețuri mai mici pentru consumatori.

“Prețurile la energie electrică și gaze naturale au scăzut, cu siguranță, dacă ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut sau la vârful crizei energetice, dar este o poză în timp și o evoluție dinamică”, a menționat Burduja azi, la finalul ședinței de guvern. “După cum știți, un furnizor nu cumpără toată cantitatea de energie electrică sau de gaze naturale pe care are nevoie să o furnizeze populației sau agenților comerciali de pe bursă de pe piața zilei următoare. Are contracte care se încheie de șase luni, de un an de zile și se face o medie a prețurilor, iar mai mult decât atât, și pe schema actuală, la gaze naturale, știți foarte bine, avem un plafon de 0,31 lei kilowatt-oră, dar sunt furnizor care facturează sub plafon și orice român se poate uita pe factură acasă, cum am făcut-o și eu și am văzut că, de exemplu, pe factura mea sunt facturat undeva la 0,24-0,26 lei kilowatt-oră, deci se poate merge sub acest plafon. Sigur, acum desfășurăm o analiză tehnică și o să venim cu propuneri pentru eventuale ajustări ale Ordonanței 27, dar pentru toți românii cel mai important mesaj este că vor plăti cel mult cât au plătit până acum. Noi încercăm să scădem și mai tare facturile”.

Clienții ar urma să plătească “doar mai puțin. Mai mult nu vor plăti. Plafoanele maxime rămân la fel“.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

O dată ce acele propuneri vor fi finalizate, ele urmează să fie discutate cu ANRE.

Întrebat de un reporter când ar putea fi gata aceste propuneri, în contextul în care premierul ar vrea “cât mai repede” să primească actul, Burduja vorbește despre situații abuzive. “Domnul prim-ministru s-a referit la situații în care un furnizor în mod abuziv, să spunem, facturează în afara prevederilor legale, ceea ce este atributul ANRE, am declarat și atunci, și, după cum știți, s-au făcut controale, sunt foarte multe acțiuni de control. Au fost și sancțiuni, anul trecut undeva la 10 milioane de euro a fost cuantumul amenzilor pe care le-a aplicat ANRE-ul. Și anul acesta cred că veți fi cu toții surprinși că vor crește aceste amenzi”, a spus Burduja.

În acest moment, schema de compensare-plafonare este valabilă până în martie 2025, a subliniat Burduja. “Ea setează niște plafoane maxime, cum v-am dat exemplu la gaz; 0,31 lei kilowatt-oră. Asta nu înseamnă că un furnizor trebuie să factureze la plafonul maxim. Prețurile în piața liberă au scăzut și sunt furnizori care și-au permis, fiind totuși într-o piață competitivă, în care se bat pentru a atrage clienți, e destul de ușor să ne schimbăm furnizorul, știți bine, domnul Vasilache, au mers sub acest plafon. Acum, ne uităm dacă există vreo modalitate în care să putem să determinăm scăderi și mai mari ale prețurilor”, a spus ministrul.

“Ca obiectiv de politică publică, este ca facturile românilor să rămână la fel sau să scadă. Noi ne-am dori să le scădem, dar, în același timp, când intervii asupra unei scheme, te poți expune unor situații dinamice în piața internațională, și pe energie electrică, și pe gaze. Suntem cu două războaie, suntem cu evoluții greu de prezis de către oricine. Și atunci, decât să modificăm de foarte multe ori această schemă, noi am preferat o stabilitate”, a spus Burduja.

Întrebat ce l-a determinat să ia în calcul modificări la schema de plafonare, acesta a răspuns: “Urmărind evoluția prețurilor de pe piața internațională”.

Dereglementarea pieței nu va avea loc mai devreme de primăvara anului 2025.

Economedia relata încă de săptămâna trecută că Ministerul Energiei analizează cu furnizorii și producătorii câteva soluții de aliniere la prețul de pe bursă ale gazului, dar fără a renunța la plafonul pentru consumatori, după cum a declarat ministrul Sebastian Burduja. El a precizat că dereglementarea pieței nu va avea loc mai devreme de primăvara anului 2025.

Economedia a scris, anterior, că gazele se vând pe piața liberă la preț mai mic decât plafonul impus de stat pentru producători, ceea ce ar trebui, în mod normal să se transpună în prețuri mai mici pentru consumatori. Practic, facturile populației nu pot scădea acum, pentru că statul nu le lasă, prin aplicarea plafonului. Unii specialiști din piață critică plafoanele impuse de stat, spunând că acestea își pierd sensul la un moment dat, atunci când prețurile scad, așa că consumatorii ajung să plătească mai mult decât prețurile reale din piața liberă. Pe de altă parte, fostul ministru al energiei care a introdus plafonul îl apără spunând că el protejează în situația în care prețul va crește din nou. (Detalii, AICI)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: