Premierul cere reducerea cheltuielilor din ministere la bunuri şi servicii cu 10%

Redacția mai 25, 2022 2 comentarii
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniştrilor să ia măsurile necesare pentru a asigura reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu 10%, conform deciziei luate în coaliţia de guvernare, subliniind că demersul este unul de solidaritate în actualele condiţii economico-financiare.

„Aşa cum ne-am asumat luni în cadrul coaliţiei, am stabilit un nou set de măsuri care să vină atât în sprijinul activităţii Guvernului, cât, mai ales, în ceea ce priveşte continuarea programului ‘Sprijin pentru România’. Măsurile respective vin, practic, şi impactează pe ceea înseamnă continuarea programului de guvernare, în sensul în care la nivelul fiecărui minister va trebui să asigurăm reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu procentul de 10%. Este o decizie de solidaritate în actualele condiţii economico-financiare şi vă cer fiecăruia dintre dumneavoastră să luaţi măsurile necesare, astfel încât să putem să ne încadrăm în acest procent”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.

Guvernul îşi va concentra atenţia pe tot ceea ce înseamnă evaziune fiscală, pentru a asigura un cadru de competitivitate cât se poate de corect şi de onest şi pentru o colectare cât mai eficientă a veniturilor la bugetul de stat, a subliniat, miercuri, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Ne-am asumat ca la nivelul colectărilor la buget, prin instituţiile statului, cu preponderenţă prin ANAF, să asigurăm continuarea activităţii astfel încât să putem să avem o colectare cât mai eficientă. Începând cu luna iulie, devin obligatorii e-Factura şi Radarul Mărfurilor. Am discutat cu ministrul Finanţelor, am discutat cu şeful ANAF, concentrăm toată atenţia pe tot ceea ce înseamnă evaziunea fiscală şi în felul acesta asigurăm un cadru de competitivitate cât se poate de corect şi de onest”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern.

Coaliţia de guvernare a stabilit, luni, prin noile măsuri asumate în cadrul programului „Sprijin pentru România”, şi creşterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei. Este vorba de un nou pachet de măsuri sociale şi economice în valoare de 1,1 miliarde euro

Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Guvernului, este vorba despre:

* amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă

* acordarea unui sfert din diferenţa de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariaţi din sistemul public

* acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie, precizează sursa citată.

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală şi respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

*** diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile, asistenţa socială;

*** suspendarea angajărilor la stat;

*** creşterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;

*** accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR. În acest sens, coaliţia va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbţiei, precizează sursa citată.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

 1. Minunat!
  Excelenta idee sa reduci cheltuielile cu 30%!
  Mergea si 40%!🤣

  Chiar ma intreb um are loc “diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%,”?
  Aratati, comunicati publicului: un raport cu cheltuielile actuale detaliat din care vreti sa scadeti 10% pe capitole.
  Cum, cat, ce, cand?
  Raman doar intrebari.

  Sunteti departe de adevar si insirati vorbe goale pentru publicul vostru captiv la minciuni.
  Cel mai simplu erau cateva masuri gen:
  – eliminarea cumularii salariului cu pensia dupa pensionare.
  Cca 500.000 de cumularzi in Primarii, Cons. Judetene, Ministere, Banci, Curți de tot felul trebuie sa plece acasa!
  Si se reduceau natural cheltuielile!
  Oricum acestia sunt la stadiul de creion chimic!

  Acesti 500.000 de pensionari care cumuleaza pensia cu salariul de la stat
  sunt mai multi decat cei cu pensii sub 2000 lei.
  Carora vreti sa le dati un ajutor de 700 lei de la Ciolacu!

  Reamintesc Guvernului Luminatiei Sale ca aceasta ultima categorie de pensionari produce permanent pagube colaterale bugetului asigurarilor sociale prin recalcularea pensiei an de an.
  Pe intelesul tuturor:
  Cei 500.000 de cumularzi cer an de an recalcularea „pensioarei”.
  Astfel ca un Pensionar de 75 de ani din Primaria S si-a cerut de 9 ori recalcularea pensiei din anul imediat iesirii la pensie.
  Urmand ca in ianuarie 2023 sa ceara a 10-a oara recalculare.
  Muncind Nimic timp de 10 dupa iesirea la pesie a mai primit salariu la exceptional pentru neştiință si a şuntat bugetul asig.sociale an de an recalculand pensioara.

  Nu va mai dau alte exemple din companii de stat, banci, C. J.,Prefecturi, Ministere .
  Dar la o Primarie de la tara cu 1200 de locuitori sunt peste 35 de salariati din care 8 cumularzi. In medie.

  Sunt cca 3500 de UAT la tara din care cca 1400 sunt in categoria descrisa de mine.
  Miluarde degeaba!
  Zero plusvaloare!

  Aici sunt cheltuielile Dvs. Domnule “Guviern”!
  Nu trebuie sa faceti nimic exceptional!
  Trimiteti cumularzii acasa!
  Nemuritorii acestia asigura reducerea cheltuielilir statului cu 10%!😡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.