Premierul Ciolacu și ministrul Sănătății s-au întâlnit cu sindicaliștii Sanitas / Alexandru Rafila: Alinierea salariilor este esențială

Sanitas, greva sanatate, sistem sanitar, sindicate, sindicalisti, protest Sanitas Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, după întâlnirea pe care a avut-o, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, că este foarte important să se rezolve în perioada următoare discrepanţele salariale între diferitele categorii din sectorul sanitar, relatează Agerpres.

“Această aliniere a salariilor este esenţială”, a afirmat Rafila, care a menţionat că premierul a solicitat formarea unei delegaţii a Sanitas, care să discute cu reprezentanţi ai Ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, pentru a se găsi o soluţie în privinţa nivelurilor de salarizare.

“Discuţiile pe care prim-ministrul, bineînţeles, şi cu participarea mea le-a avut cu reprezentaţii Federaţiei Sanitas au fost centrate pe revendicările de tip salarial care afectează categorii diferite din lucrătorii din sănătate. Ceea ce preocupă, şi cred că lucrul ăsta e foarte important de rezolvat în perioada următoare, este legat de discrepanţele salariale între diferitele categorii şi această aliniere a salariilor cred că este esenţială”, a transmis Rafila, după întâlnire.

El a precizat că premierul a solicitat formarea unei delegaţii din partea Sanitas, la care probabil vor adera şi alte sindicate, care să aibă discuţii concrete, în perioada următoare, cu reprezentanţii Ministerelor Sănătăţii, de Finanţe şi Muncii pentru fiecare categorie de personal.

Alexandru Rafila a adăugat că, în momentul de faţă, nivelurile de salarizare sunt “într-adevăr discordante” şi “creează probleme şi nemulţumiri în sistemul de Sănătate”.

Întrebat dacă Sanitas va mai organiza greva anunţată, Rafila a transmis că răspunsul poate fi oferit de sindicat, iar el a oferit “cu bună-credinţă” disponibilitatea de a căuta împreună soluţii.

“Ministerul Sănătăţii nu face pentru cei din Sanitas, Ministerul Sănătăţii face pentru lucrătorii din sistemul de sănătate, în limita competenţelor legale pe care le are. O să venim cu propuneri concrete, după discuţiile cu dânşii, privind nivelurile de salarizare, care, sigur, trebuie adoptate prin hotărâre a Guvernului sau ordonanţă, după caz, de Guvernul României. (…) Încă o dată, Ministerul Sănătăţii este, dacă vreţi, partenerul de dialog al reprezentaţilor organizaţiilor sindicale, iar aceste majorări salariale sunt acordate la propunerea delegaţiei care cuprinde şi Ministerul Muncii. Nu uitaţi că pentru toată salarizarea în România există o lege, Legea 153, iar responsabil – asta nu este o pasare de responsabilitate, este o prevedere legală care trebuie evident respectată de către toată lumea şi din cauza asta sau din acest motiv prim-ministrul a dispus crearea unei delegaţii comune cu Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe”, a completat Rafila.

În 10 ianuarie, Federaţia Sanitas a anunţat că s-au strâns deja aproape 50.000 de semnături pentru deschiderea conflictului colectiv de muncă în sănătate şi asistenţă socială, data limită fiind 18 ianuarie. În 12 ianuarie, Sanitas a precizat că măsura luată de Guvern de deblocare a 8.000 de posturi rezolvă doar un sfert din necesarul de personal şi va continua procedurile de declanşare a conflictului colectiv de muncă, solicitând creşterea cu 20% a veniturilor tuturor categoriilor de angajaţi din domeniu.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *