Premierul Ciolacu și o delegație impresionantă de miniștri și alți oficiali de stat, în vizită în Qatar/ Șeful guvernului spune că România vrea să atragă investiții de 15 miliarde de euro. Statului arab, controverse legate de corupție și drepturile omului

qatar airways Sursa foto: Facebook/Qatar Airways

Premierul Marcel Ciolacu și o delegație impresionantă de zece oficiali, inclusiv șase miniștri și șefi de companii publice, încep de azi o vizită în controversatul Qatar. Guvernul spune că pe agendă se află “dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții în valoare de 15 miliarde de euro “. Qatarul se confruntă de ani de zile cu controverse,  inclusiv acuzații de corupție și încălcări ale drepturilor omului.

Întrevederile și vizita de lucru în Statul Qatar au loc în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, anunță guvernul. De asemenea, prim-ministrul se va întâlni cu reprezentanți ai comunităților de români din Qatar.

”Statul Qatar este un partener comercial important al României în regiunea Golfului, iar atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro va contribui la consolidarea colaborării noastre economice și politice. Avem proiecte clare și mature pentru investitorii din Qatar. Poziția strategică, parcursul ascendent al economiei și oportunitățile oferite de fondurile europene sunt argumente ce susțin atractivitatea investițională a României”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

La Doha, prim-ministrul României și delegația guvernamentală vor avea întrevederi tete-a-tete și în plenul delegațiilor cu Prim-ministrul Statului Qatar și ministru al Afacerilor Externe. Împreună cu omologul său din Qatar, prim-ministrul României va participa la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale. Cei doi vor susține declarații comune de presă.

Componenta politică a vizitei este completată de cea economică, transmit reprezentanții guvernului. În Qatar, șeful Executivului român va avea discuții cu reprezentanții Autorității de Investiții, fondul suveran de investiții al statului.

Prim-ministrul României va fi însoțit în vizita în Golful Persic de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, președinte ANCOM, Valeriu Zgonea, președinte ANSVSA, Alexandru Bociu, președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, directorul Portului Constanța, Mihai Teodorescu.

Bianca Oanea scria, săptămâna trecută, că în 16-9 aprilie, premierul pleacă în Emiratele Arabe Unite și Qatar împreună cu 26 de oameni plătiți de statul român, însă reprezentanții guvernului nu au reușit să transmită lista de participanți.

Statul Qatar are probleme serioase legate de drepturile omului și e ținta unor critici consistente.

Conform unui raport Amnesty International, în 2022 lucrătorii migranți, inclusiv lucrătorii casnici, au continuat să se confrunte cu o serie de abuzuri, inclusiv furtul de salarii, munca forțată, exploatarea și abuzurile, în ciuda reformelor. Autoritățile au reprimat libertatea de exprimare pentru a reduce la tăcere vocile critice. Femeile continuă să se confrunte cu discriminarea în lege și în practică și au nevoie de permisiunea unui tutore de sex masculin pentru a studia, a călători sau a se căsători. Legile au continuat să discrimineze persoanele LGBTI, expunându-le riscului de arest și de tortură.

Decizia de a acorda Qatarului drepturile de organizare a Cupei Mondiale de fotbal din 2022 a fost marcată de controverse, inclusiv acuzații de corupție și încălcări ale drepturilor omului, încă de când a fost anunțată pentru prima dată, în urmă cu 12 ani. Reuters face AICI o trecere în revistă.

Qatar s-a confruntat cu critici intense din partea grupurilor de apărare a drepturilor omului în legătură cu tratamentul aplicat lucrătorilor migranți, care, alături de alți străini, reprezintă cea mai mare parte a populației țării.

Scandalul a ajuns până în Parlamentul European: cazul supranumit “Qatargate” implică acuzații potrivit cărora oficiali ai Parlamentului European, lobbyiști și familiile lor au fost influențați de guvernele din Qatar, Maroc și Mauritania, implicându-se în acte de corupție, spălare de bani și crimă organizată. Mai multe AICI

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.