Premierul Ciolacu vorbește despre coridoare pentru gaze și dublarea capacității nucleare a României, dar adaugă în discurs și miliarde pentru investiții în regenerabile, în timp ce UE apasă pedala energiei verzi

iOS 17.4, actualizare, iphone, apple Foto: Dreamstime

Coridoare pentru gaze, dublarea capacității nucleare a României și proiectul Neptun Deep (tot de gaze) sunt proiectele despre care vorbește Marcel Ciolacu pentru “securitatea energetică” a României, într-o perioadă în care Europa își îndreaptă mult discursul (și banii) înspre energie regenerabilă. Premierul susține totodată că România investește miliarde de euro și în noi capacități de obținere a energiei din surse regenerabile.

“Este urgentă modernizarea capacităților de producție de energie și a liniilor de transmisie. Acestea trebuie să poată stabiliza sistemul energetic, permițând și circulația liberă a energiei, într-o piață unică – dar una funcțională”, a spus premierul Marcel Ciolacu, prezent la Forumul de afaceri organizat cu prilejul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climat (P-TECC)

Acesta vorbește și de energie verde, dar și de diversificarea surselor de energie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Doar cu securitate energetică, energie accesibilă pentru economie și populație și competitivitate economică, putem face pasul decisiv spre următorul obiectiv esențial: să obținem energie curată, verde! În același timp, se impune să diversificăm sursele de energie și mijloacele de producție. Acum mai mult ca oricând, e nevoie să fim pragmatici și solidari. După cum bine știm, iarna se apropie, războiul din Ucraina este în desfășurare și este nevoie de acțiune imediată pentru a susține Republica Moldova, Ucraina și toate țările din regiune cu vulnerabilități”, a spus Ciolacu.

Acesta spune că România îmbunătățește capacitățile de interconectare cu toate țările din jur. “Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical, la care lucrăm cu partenerii din Bulgaria, Turcia și Grecia sunt proiecte vitale pentru regiune în domeniul gazelor. Alături de Turcia și Azerbaidjan am deschis un nou potențial uriaș de cooperare atât în privința gazelor, cât și a energiei. Iar prin Coridorul Verde am cooptat noi state precum Georgia și Ungaria la acest efort regional fără precedent”, a spus Ciolacu.

Premierul susține totodată că România investește miliarde de euro în noi capacități de obținere a energiei din surse regenerabile și urmărim dublarea capacității nucleare a României. “Sunt cele mai mari investiții din istorie în toate mijloacele de producție de energie. Vrem să modernizăm sectorul energetic și să-l facem mai rezistent la șocuri regionale sau globale”, susține Ciolacu.

Acesta a menționat că urmează demararea proiectului Neptun Deep, proiect crucial de explorare a gazelor în Marea Neagră, care va dubla capacitatea de producție de gaze a României “și va transforma țara în cel mai mare producător din Uniunea Europeană începând cu 2027. Totodată, construim un sistem de transport de curent continuu de înaltă tensiune ce transportă energie din Azerbaidjan, Georgia și România, către Ungaria și restul Europei”, a mai adăugat Ciolacu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: