Premierul Ciucă: Avem garanţia că deficitul bugetar, anul acesta, va fi păstrat în limitele pe care ni le-am asumat. După 9 luni, deficitul este de 3,04% din PIB. Creșterea salariului minim, condiționată de bugetul pe 2023

ciuca Foto: Captura video, guvern

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că sunt toate premisele ca anul acesta deficitul bugetar să fie păstrat în limitele asumate de actuala guvernare, respectiv 5,84% din PIB şi un deficit ESA de 6,32% din PIB.

“Vă pot spune că anul acesta, până în acest moment, deficitul bugetar este unul prin care avem garanţia că va fi păstrat în limitele pe care ni le-am asumat, adică nu vom depăşi 5,84 şi 6,32 la ESA. Sunt toate premisele pentru a ne păstra în deficit şi avem de asemenea o discuţie şi o analiză prin care anul viitor vom face în aşa fel încât să ne păstrăm în limitele de deficit bugetar”, a declarat Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a răspuns la întrebări o conferinţă de presă la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD, la fabrica de camioane IVECO din Petreşti, judeţul Dâmboviţa.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cele mai recente date de la ministerul de Finanțe arată că deficitul bugetar al României, adică diferența dintre veniturile și cheltuielile țării, a crescut la peste 3% din Produsul Intern Brut (PIB), după primele nouă luni ale anului.

Astfel, deficitul a crescut de la 2,4% din PIB după primele opt luni la 3,04% din PIB, după primele nouă luni. Totuși, în primele nouă luni ale anului trecut, deficitul se situa la 3,75% din PIB.

Pe de altă parte, premierul Ciucă a vorbit și despre o posibilă creștere a salariului minim. El a spus că la nivelul actualei guvernări se doreşte o creştere a salariului minim, însă valoarea cuantumului cu care va creşte acesta va depinde de cifrele care se vor regăsi în proiectul de buget pentru viitor.

“Sigur, ne dorim ca salariul minim să crească şi de fiecare dată când am avut această posibilitate am şi discutat şi despre salarii şi despre pensii, reprezintă obiectivul nostru, astfel încât să-i sprijinim pe oameni să nu suporte întreaga povară a tot ceea ce înseamnă creşterea preţurilor şi, bineînţeles, efectele pe care le produce inflaţia, doar că, până în acest moment, până când nu vom avea o analiză pe buget, pe cifrele concrete, nu doresc să fac niciun fel de referire la cuantumul cu care va creşte salariul minim. Valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget”, a declarat Ciucă.

Premierul a subliniat că, dincolo de limita minimă a salariului minim, fiecare angajator poate stabili salariul în funcţie de valoarea muncii prestată de un angajat.

“Atunci când vorbim de creşterea salariului minim este vorba despre o limită de la care fiecare dintre cei care au angajaţi pot să îi remunereze în funcţie de activitatea pe care o desfăşoară. Şi probabil eraţi lângă mine când am discutat cu angajatul companiei IVECO şi mi-a răspuns că salariul pe care-l are este unul motivant. Este la îndemâna oricărui manager, la îndemâna oricărui conducător de astfel de companie să stabilească salariul în funcţie de valoare muncii prestate de fiecare angajat în parte”, a declarat Ciucă.  

Ciolacu: Asociația patronatelor în construcții ar prefera un salariu minim de 4.000 de lei

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că este evident că va trebui mărit salariul minim pe economie. El a arătat că Asociaţia patronatelor din construcţii s-a plâns că este mult prea mică o majorare la 3.000 de lei pentru domeniul construcţiilor şi că ei ar prefera în jur de 4.000 de lei.

”Ştiţi foarte bine că o treime dintre români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Acest lucru e un pic diferit faţă de ţările mai dezvoltate din Europa, nu este atât de mare acest procentaj, sunt 1,5 sau 1,7 milioane de români plătiţi cu salariul minim pe economie. În Germania de trei ori s-a mărit salariul minim pe economie. De ce? Ca să-şi menţină forţa de muncă”, a spus preşedintele PSD.

”Aşa se face în orice economie, dacă vrem să ne ţinem plusvaloarea în România şi românii în România. Nu există altă abordare economică niciunde în lume. Este normal să se mărească salariul minim pe economie. Sunt mai multe variante pe care ni le-au prezentat şi cei de la IMM-uri, şi cei din industrie. Sunt ferm convins că împreună cu ministerul de Finanţe, vom lua decizia, dar este evident că va trebui mărit salariul minim pe economie”, a adăugat preşedintele PSD.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. “o analiză prin care anul viitor vom face în aşa fel încât să ne păstrăm în limitele de deficit bugetar”
    Cum?
    Reducand imensul aparat din administratia publica centrala si locala.
    Cu 50%!
    Prin digitalizarea care a murit in administratia publica.
    Bineinteles si :
    Desființarea județelor si a judetenelor de partid ar produce efecte in reducerea cheltuielilor statului cu uriașul aparat administrativ si simplitate prin eliminarea unor instituții parazite.

    Faceti un calcul simplu:
    Sunt cca 3187 de UAT-uri.
    Primării, comune si orase.
    Adica:
    3187 Primari,
    6500 Viceprimar,
    41 Președinți CJ,
    89 Vicepreședinți CJ,
    41 Prefecți,
    85 Subprefecti
    Adăugați si Directori C.J & Prefectura, fără număr, dar per total cu Directori Adjuncti trec de 2000 de indivizi.
    Sa nu uitam si pe consilierii locali in număr total de 41466 indivizi.
    Din aceștia la Primăriile de oraș și comună sunt 40030 indivizi.
    Numiti consilieri.
    Plus 1381 la județe și 55 la municipiul Bukuresti .

    Armata Română nu are atâtea efective cât adună acest aparat anacronic in 2022.

    La toti acesti aleși, numiti, se adaugă aparatul efectiv al admnistratiei locale de peste 180.000 de persoane care se bat efectiv de musca.
    Acum 35 de ani cu creion chimic in mana erau cca 38.000.
    Pe total.

    S-a întâmplat ceva bun de s-a multiplicat cu 4 acest număr din administrația locală?
    De ce sa nu se faca odată regionalizarea?

    Asa ca urgent trebuie regionalizare.
    Si vor fi reduse deficitele!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.