Premierul Ciucă se întâlnește cu CEO-ul Azomureș, companie care a sistat producția din cauza prețurilor la energie. Premierul transmite că… “a apreciat eforturile conducerii companiei”

azomures platforma

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit joi cu Harri Kiiski, CEO al companiei Azomureș, anunță Guvernul României. La întâlnire au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, și reprezentantul Grupului AMEROPA, Mihai Aniței. În decembrie, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultură din România anunța că oprește producția, din cauza scumpirilor majore din piața de energie.

“Discuțiile au fost axate pe identificarea unor soluții pentru a menține producția de îngrășăminte competitivă în România, în contextul actualei crize din energie care a dus la scumpirea gazului natural”, transmit reprezentanții guvernului, fără să dea informații despre aceste posibile soluții.

Premierul mai transmite că “a apreciat eforturile conducerii companiei” și că “menținerea unui climat de afaceri stabil și predictibil pentru companii” ar fi prioritară pentru guvernul pe care îl conduce. “Susținerea producătorilor importanți din România va produce efecte semnificative în dezvoltarea economiei și va contribui la stabilitatea locurilor de muncă”, se arată într-un comunicat al guvernului.

Între timp, giganții din industrie se confruntă cu probleme majore.

Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultură din România, a anunțat în 17 decembrie că oprește producția de îngrășăminte, temporar, compania spunând că va relua producția „dacă și când condițiile pieței o permit”. Compania susține că, din 6 decembrie, când Azomureș a făcut anunțul inițial de pregătire pentru oprirea producției, prețul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ.

Spre comparație, pe 6 decembrie, prețul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 euro/MWh, pe 15 decembrie, prețul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 euro/MWh. De remarcat, la nivel european prețul gazului a continuat să crească, dar în România creșterea a fost și mai pronunțată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adâncește.

Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotația la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro față de prețul de referință European (TTF), în ultima lună în România prețul final a fost cu 9 euro peste prețul de referință TTF.

Foto: Azomures

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *