“La Ministerul Transporturilor ar trebui să iau bani, nu să dau, după execuţia bugetară”, a spus premierul Florin Cîțu, transmite News.ro. Șeful guvernului a fost întrebat dacă este adevărat că vor fi alocate trei miliarde lei pentru Fondul de Rezervă al Guvernului, la rectificarea bugetară şi doar 322 milioane lei la Transporturi, deşi Cătălin Drulă a cerut tot trei miliarde lei. „Nu este adevărată cifra pentru Fondul de Rezervă”, a completat şeful Executivului. Ministrul Transporturilor anunța în urmă cu câteva zile că, în ceea ce privește execuția bugetară, MT a ajuns la un record atât pe fonduri europene, cât și pe cele de stat.
„În primul rând, la Ministerul Transporturilor, nu aş vrea să vorbesc despre aceste cifre, pentru că nu aş vrea să le spun public, pentru că încă discutăm. Dar la Ministerul Transporturilor ar trebui să iau bani, nu să dau, după execuţia bugetară. Deci ca să începem aşa. În Ministerul Finanţelor – Acţiuni generale avem cotizaţia la Uniunea Europeană, ajutoare de stat, dobânzi. Îmi pare rău, eu anul trecut am încercat să explic, ce înseamnă Ministerul Finanţelor – Acţiuni Generale. Sunt colegi de ai dvs din presă care spun că acolo sunt doar banii din Fondul de Rezervă. Nu, acolo la Acţiuni Generale sunt cotizaţiile la Comisia Europeană, ajutor de stat, dobânzi, ş.a.m.d. Să stăm puţin să vedem ce este în spatele acestor cifre. Nu este adevărată cifra pentru Fondul de Rezervă”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.
Liderii USR PLUS sunt total nemulţumiţi de suma pe care a primit-o Ministerul Transporturilor la rectificarea bugetară, puţin peste 300 de milioane de lei, deşi Cătălin Drulă ceruse de aproape 10 ori mai mult pentru proiecte de infrastructură, susţin surse politice citate de News.ro. Dan Barna şi Dacian Cioloş au joi o întâlnite cu premierul Florin Cîţu.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a solicitat la rectificarea bugetară o suplimentare de 2,9 miliarde lei.
Suma reprezintă creşteri faţă de alocarea iniţială din bugetului anului 2021 la patru capitole: Întreţinerea infrastructurii feroviare; Întreţinerea infrastructurii rutiere; Investiţii de capital în companiile subordonate pentru eficientizare şi redresare după pandemia COVID-19; Obligaţii de plată.
Liderii USR PLUS contestă faptul că Ministerul Transporturilor a primit o sumă infimă, în timp ce premierul a alocat nu mai puţin de 3 miliarde de lei pentru Fondul de Rezervă Bugetară, bani destinaţi autorităţilor locale.
Ministrul Cătălin Drulă, despre banii disponibili: “I-am cheltuit și tocmai de-aia mai vrem, să avem investiții mai bune”
Absorbția de fonduri europene pe infrastructură a ajuns la un record absolut după revoluție, de 623 de milioane de euro, a declarat în urmă cu câteva zile ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, care a precizat că și-a propus o țintă record de 8 miliarde de lei pe care o va respecta până la sfârșitul anului.
„Execuția bugetară a Ministerului Transporturilor – avem record atât pe fonduri europene, cât și pe cele de stat. Pe fonduri europene, avem recordul absolut de absorbție după Revoluție: 623 de milioane de euro aduși în România pe fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană. Am spus că ne-am pus o țintă record de 8 miliarde de lei și o vom respecta până la sfârșitul anului, asta înseamnă autostrăzi, căi ferate etc. Pe partea de fonduri de stat avem execuție 93%”, a declarat ministrul.
El a precizat că la Ministerul Transporturilor nu există o problemă privind execuția bugetară, banii disponibili fiind cheltuiți. „I-am cheltuit și tocmai de-aia mai vrem, să avem investiții mai bune”, a afirmat Drulă.