Premierul Florin Cîțu: “Nu vom interveni pentru a plafona prețurile la Energie, asta să fie foarte clar!”

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Guvernul nu va interveni pentru plafonarea prețurilor la energie, a subliniat premierul Florin Cîțu. Acesta participă azi la o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței, pentru a discuta despre soluții în contextul creșterilor prețurilor. Premierul a susținut că își asumă obiectivul ca România trebuie să ajungă la independență energetică. Acesta a trimis un avertisment și înspre companiile de stat din domeniu, spunând că ineficiențele nu trebuie transmise asupra consumatorilor.

Premierul a recunoscut că există o îngrijorare în ceea ce privește prețurile la energie și că e nevoie urgentă de soluții, chiar pentru această iarnă. “Nu vom interveni pentru a plafona prețurile, asta să fie foarte clar”, a subliniat Cîțu.

În contextul în care importăm energie, dar avem resurse, România poate ajunge la independență energetică, susține Cîțu.

“Eu sunt gata să îmi asum acest obiectiv. E clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu din ce s-a întâmplat în această perioadă, a fost o creștere a consumului, a trebuit să creștem importurile, suntem dependenți de prețurile la energie din UE, în Spania, de exemplu, s-au triplat prețurile, dar noi avem resurse pentru a avea independența energetică a României. Atunci trebuie să creștem capcacitatea de producție, avem programe în acest sens la care lucrăm. Este important pentru această guvernare. Îmi asum acest obiectiv, de asigurare a independenței energetice a României. Acesta este un obiectiv pe termen mediu, care implică acte normative la care deja lucrăm își în Parlament”, a spus premierul.

Deocamdată, guvernul trebuie să stabilească soluțiile pentru a trece prin iarnă.

“Ne confruntăm cu creșterea prețurilor peste tot în UE. Trebuie să și importăm energie, nu producem cât avem nevoie. Dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă, pentru a definitiva soluții deja anunțate”, a spus Cîțu.

“O soluție pe care am propus-o, dar trebuie să vedem detaliile pentru ea, este de a compensa o parte din factura pentru consum în această iarnă. Trebuie să îi găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să le explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile. Paradoxal, suntem în România, unde producția de energie e majoritar făcută de companii de stat, cu oameni numiți politic și totuși oamenii trebuie să înțeleagă că prețurile au crescut. Am spus-o la începutul anului despre reforma companiilor de stat – această reforma a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Ineficiențele nu trebuie transmise asupra consumatorilor, nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturilor la consumatorul final vine din transferul unor ineficiențe ale unor companii de stat către consumator. Dacă găsim așa ceva, vom lua cele mai dure măsuri. Nu vreau ca nicio companie să profite de această situație, să umfle facturi, de asta e și ANPC aici”, a spus premierul.

Acesta a subliniat că legea conusmatorului vulnerabil e una lansată încă din 2012, dar încă neasumată și și-a criticat colegii din spațiul politic că nu au făcut demersurile necesare. “E o lege de prin 2012 care a tot fost împinsă, dar niciun guvern până acum nu a avut curajul să își asume această lege. Azi văd că apar tot felul de curajoși. În primăvară am adoptat această lege. Ea stă în parlament din primăvară. Toată vara au fost discuții despre prețurile la energie. Nimeni, niciun lider politic nu a venit să spună că facem sesiune extraordinară să adoptăm mai rapid această lege, a trebuit să vin tot eu să spun că vom trimite amendamente pentru a completa legea și să o adoptăm mai devreme”, a mai spus premierul.

 

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *