Premierul Florin Cîțu: România şi-a asumat „un sistem pentru salariul minim transparent şi predictibil”

Bani, monede / Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

România şi-a asumat „un sistem pentru salariul minim transparent şi predictibil care să fie folosit în perioada următoare”, a declarat premierul Florin Cîţu, citat de News.ro.

„E vorba de salariul minim. E o directivă pe salariul minim. Sunt discuţii în acest moment despre salariul minim la nivelul Uniunii Europene. România în acest moment şi-a asumat, pentru economia României, un sistem pentru salariul minim transparent şi predictibil care să fie folosit în perioada următoare”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută după ce a vizitat sâmbătă Centrul de vaccinare de la Circul Metropolitan Bucureşti, despre poziţia Guvernului privind salariul minim discutat la nivelul UE.

Deputatul PSD Marius Budăi a acuzat recent că Executivul trimite circulare europarlamentarilor români, prin care le este recomandat să voteze împotriva intenţiei Comisiei Europene de instituire a unui salariu minim la nivelul UE.

Codași la salariul minim

Recent, ministrul Muncii Raluca Turcan afirma că România are aproximativ 1,6 milioane de lucrători care au salariul minim pe economie, numărul acestora fiind de cinci ori mai mare decât în urmă cu cinci ani.Un studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România și publicat luna trecută arăta că salariul minim din România este foarte scăzut, raportat la nevoile salariaţilor şi familiilor lor, dar și prin comparație cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene. În acest context, politica salariului minim ar trebui în mod normal să facă parte dintr-o viziune mai amplă care să vizeze bunăstarea generală a populaţiei şi nu strict creşterea veniturilor, arătau concluziile raportului.

Salariul minim brut în România vs alte state UE

Salariul minim brut pentru 2021 a fost decis printr-o Hotarare de guvern publicată pe 13 ianuarie în Monitorul Oficial. Noul salariu minim brut este de 2.300 de lei, adică 1386 de lei “în mână”.

Salariul minim din Europa s-a modificat în 2021, potrivit calculatorvenituri.ro, portal care trece în revistă câteva modificări:

  • În Portugalia – salariul minim brut a crescut cu aproximativ 4,7%. Pe teritoriul Portugaliei, salariul minim ajunge la 665 de euro;
  • În Olanda – potrivit unui document guvernamental, salariul minim crește de două ori pe an, o dată pe 1 ianuarie și a doua oară pe 1 iulie. Începând cu 1 ianuarie 2021, salariul minim pentru angajații de peste 21 de ani a avut o creștere de aproximativ 3,86%, de la 1.680 de euro la 1.745 de euro. Legea nu prevede o valoare pe oră, acest lucru depinzând de programul de lucru al fiecărei persoane. Potrivit contractelor colective de muncă, programul de lucru normal este cuprins între 36,38 si 40 de ore pe saptamana;
  • În Franța – ideea de salariu minim există de 51 de ani. Din 2008, au început să apară recalculări în funcție de inflație și de puterea de cumpărare. În ianuarie 2021, salariul minim din Franța a crescut cu aproape 1% față de anul precedent, ajungând la 10,25 euro pe oră. Anterior, în 2012, sindicatele au propus o creștere mai mare a salariului minim decât cea propusă de guvern. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă statul a oferit persoanelor care câștigă salariul minim un bonus care a ajuns, în 2019, la 90 de euro. La finalul lui 2019, aproximativ 4,3 milioane de gospodării beneficiau de acest bonus.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *