Premierul Giorgia Meloni a respins un acord de preluare a unei companii italiene de tehnologie de către o companie care ar avea legături cu gigantul rus al internetului Yandex, potrivit unui document guvernamental şi unor trei persoane familiarizate cu chestiunea, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Este pentru prima dată când administraţia lui Meloni a folosit aşa-numita reglementare ” puteri de aur” pentru a bloca ofertele nedorite în industrii considerate de importanţă strategică, cum ar fi bancar, energie, telecomunicaţii şi sănătate.
Meloni a ajuns la putere în octombrie anul trecut, la scurt timp după o victorie electorală răsunătoare.
Vetoul a fost decis la o reuniune a cabinetului din 16 martie, arată un document trimis Parlamentului şi publicat pe site-ul web al Senatului italian.
Conform acordului respins, compania olandeză Nebius ar fi achiziţionat Tecnologia Intelligente (TI), o companie mică înfiinţată de Marco Carrai, un om de afaceri italian apropiat fostului premier Matteo Renzi.
Doi oficiali guvernamentali, vorbind sub rezerva anonimatului, au declarat pentru Reuters că guvernul este îngrijorat de acord, deoarece activităţile Nebius au fost finanţate de Yandex.
Holdingul companiei ruse, înregistrat în Olanda, plănuieşte să cedeze proprietatea şi controlul majorităţii grupului Yandex, inclusiv principalele sale afaceri generatoare de venituri, diviziile internaţionale ale unor servicii, inclusiv cloud, urmând să fie dezvoltate în afara Rusiei.
O a treia sursă, vorbind tot sub condiţia anonimatului, a declarat pentru Reuters că Nebius va face parte din noua companie internaţională, după restructurare.
Apelurile şi mesajele text către Carrai au rămas fără răspuns.
Yandex a spus că Nebius face parte din holdingul său olandez, dar a refuzat să comenteze în continuare.
Deseori denumit ”Google al Rusiei”, Yandex a fost fondat la începutul anilor 1990 de Arkady Volozh, care anul trecut a demisionat din funcţia de CEO şi a părăsit consiliul de administraţie, după ce Uniunea Europeană l-a inclus pe lista sa de sancţiuni împotriva entităţilor şi persoanelor ruse.
Yandex în sine nu este sub sancţiuni occidentale.
Nebius plănuise să construiască un centru de cercetare şi dezvoltare în Italia. pentru a atrage talente tehnologice de top din Rusia şi din alte părţi, a declarat Danila Shtan, unul dintre dezvoltatorii cheie la Nebius.
”Holding-ul nostru olandez este în proces de cesionare a afacerilor sale din Rusia, din păcate, acesta nu este un proces rapid. Dar sperăm că, atunci când se va finaliza, ne vom putea întoarce să ne concentrăm pe tehnologie în loc de vize”, a spus Shtan.
Folosirea de către Italia a puterilor sale de aur are ca rezultat, de obicei, aprobarea acordurilor cu recomandări menite să protejeze interesul naţional.
De când aceste competenţe au fost introduse în 2012, autorităţile guvernamentale au blocat de nouă ori incursiunile străine în Italia.
În şase dintre aceste cazuri, veto-urile au oprit oferte chineze, în timp ce predecesorul lui Meloni, Mario Draghi, a respins anul trecut o încercare a companiei atomice de stat ruse Rosatom de a achiziţiona Faber Industrie, o companie de hidrogen.
Următoarea decizie cheie pe care trebuie să o ia guvernul lui Meloni se referă la vânzarea planificată a unei rafinării deţinute de Lukoil în Sicilia către firma cipriotă cu capital privat G.O.I. Energie.
Unele instituţii de presă au speculat că Statele Unite sunt îngrijorate de vânzarea rafinăriei Priolo, care se află la doar aproximativ 50 km distanţă de o bază NATO din Sigonella.
Ca răspuns, G.O.I. Energy a emis o declaraţie luna trecută în care spune că nici compania, nici CEO-ul său, Michael Bobrov, nu au nicio legătură cu Rusia.