Premierul Marcel Ciolacu: România susține includerea energiei nucleare în taxonomia europeană și în Programul Fondului de Modernizare

Premierul Marcel Ciolacu și CEO-ul companiei NuScale Power, John Hopkins Sursa foto: gov.ro

România susține includerea energiei nucleare în taxonomia europeană și în Programul Fondului de Modernizare, a declarat miercuri premierul Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri cu John Hopkins, CEO NuScale, compania care vrea să instaleze reactoare nucleare mici (SMR) în România, în parteneriat cu compania de stat Nuclearelectrica.

În acest context, a încurajat compania NuScale să aibă o prezență activă în România și să colaboreze cu Societatea Națională Nuclearelectrica, în calitate de operator național și regional.

Premierul a afirmat că susține implementarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni prin dezvoltarea cadrului de reglementare care să urgenteze implementarea acestei tehnologii în țara noastră.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Gestionat strategic, cu toate resursele disponibile, actualul context va aduce României toate avantajele unui lider pe piața energetică. Creșterea capacității de producere a energiei în România, inclusiv prin susținerea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, va face mai accesibilă energia pentru români și pentru economia românească”, a afirmat premierul României.

Taxonomia europeană (Regulamentul 852/2020) definește o listă a activităților prietenoase cu mediul înconjurător care îndeplinesc anumite obiective de mediu și stabilește criteriile tehnice de performanță pe care o anumită activitate trebuie să le îndeplinească pentru a atinge aceste obiective de mediu. Energia nucleară ar putea fi folosită drept combustibil de tranziție către o economie verde, care își propune să treacă de la combustibilii fosili la surse regenerabile de energie.

România are două proiecte majore legate de energia nucleară. Primul este retehnologizarea reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă și eventuala construcție a altor două reactoare, iar al doilea proiect este amplasarea unor reactoare mobile, cu tehnologie americană.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: