Premierul Nicoale Ciucă: “Să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de grâne ucrainene”

grau cereale recolta agricultura

“Să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de grâne ucrainene pentru ca alte ţări să nu fie afectate de lipsa lor”, transmite premierul Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită în Egipt, conform News.ro. Declarația vine în contextul în care fermierii din câteva țări europene se plâng de lipsă de protecție. După declanşarea războiului în Ucraina, statele UE au acceptat suspendarea timp de un an a taxelor vamale şi a cotelor maxime de import pentru cerealele ucrainene.

Nicolae Ciucă a afirmat sâmbătă, în discursul ţinut cu ocazia vizitei sale în Republica Arabă Egipt, că dincolo de valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Egipt, a căror valoare se ridică la 1, 1 miliarde dolari, este necesar ca guvernele celor două ţări să analizeze „ce pot face mai mult împreună, luând în considerare şi noul context generat de invazia Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai ţările vecine şi ţările din vecinătatea Ucrainei, dar şi toate celelalte ţări”.

”Trebuie să vedem împreună cum putem să soluţionăm toate aceste aspecte care afectează într-adevăr popoarele noastre, economiile şi ţările noastre. Sunt sigur că este necesar să continuăm discuţiile la nivel ministerial, la nivel tehnic, asupra tuturor acestor aspecte şi să analizăm ceea ce putem face în plus pentru a asigura cantitatea necesară de grâne şi cantitatea necesară de îngrăşăminte de către partea română, cum aţi menţionat, de asemenea, să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de grâne ucrainene pentru ca alte ţări să nu fie afectate de lipsa lor. De asemenea, trebuie să vedem cum ne putem continua rolul esenţial pe care ţările noastre îl au: România în regiunea Mării Negre iar Egiptul în Orientul Mijlociu şi Africa. Aţi convenit asupra necesităţii găzduirii Comitetului mixt şi vă promit că echipa noastră va identifica cel mai curând posibil perioada în care îl vom găzdui la Bucureşti. Trebuie să vedem cum putem să conectăm cât mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul. Şi dumneavoastră puteţi să vedeţi cum puteţi să ne conectaţi pe noi cu ţările din Orientul Mijlociu şi cu ţările din Africa prin intermediul Zonei continentale africane de liber schimb, aceasta fiind o oportunitate foarte importantă”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Conform acestuia, în discuţiile la nivel ministerial, oficialii români şi cei egipteni au discutat despre dezvoltarea energiei verzi, dezvoltarea capabilităţii de producere a hidrogenului verde şi, despre digitalizarea la nivelul guvernamental şi al instituţiilor administrative.

Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru de două zile la Cairo, având pe agendă întâlniri cu omologul său egiptean, cu preşedintele Abdel Fattah el-Sisi, cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi cu cetăţeni egipteni care au studiat în România.

De ce se plâng fermierii de cerealele din Ucraina?

În acest început de an, un grup de şase state din Europa de Est, în frunte cu Polonia, au cerut Comisiei Europene să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri, în contextul în care există o supraofertă de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina, care a redus cererea pentru produsele locale şi a declanşat proteste în rândul fermierilor, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.

În ceea ce privește piața cerealelor, Comisia Europeană (CE) va sprijini fermierii afectaţi de importurile de cereale şi oleaginoase ieftine din Ucraina şi de faptul că ei nu mai putut să-şi exporte produsele, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizând că în România au intrat aproape 3 milioane de tone de astfel de produse, conform Agerpres.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *