Premierul Nicolae Ciucă: Am rezolvat problemele din PNRR legate de legea decarbonizării și legea avertizorilor. Jalonul pe hidrogen va fi soluționat astăzi sau mâine. Astfel ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată

Redacția mart. 22, 2023 2 comentarii
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul a rezolvat problemele din Planul Național de Redresare și Reziliență legate de legea decarbonizării și legea avertizorilor publici, mai fiind nevoie de o clarificare privind jalonul pe hidrogen, care va fi soluționată astăzi sau mâine. „Astfel ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată”, a spus premierul.

„Am analizat tot parcursul și măsurile care au fost luate până în acest moment și cele care trebuie parcurse tehnic până săptămâna viitoare astfel încât să ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată. Până la acest moment toate elementele principale, cele legate de legea decarbonizării, de legea avertizorilor, au fost deja rezolvate. Mai avem nevoie de o clarificare legată de închiderea jalonului pe hidrogen, care, de asemenea, va fi soluționat azi, cel mai târziu mâine, și în felul acesta ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată și vom continua lucrul la programul de reforme și, în felul acesta, ne asigurăm că vom avea un parcurs și pentru cererea de plată numărul 3”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș a precizat că Guvernul va transmite luni clarificări către Comisia Europeană legate de legea decarbonizării și de legea avertizorilor de integritate.

„Luni vom avea pregătit răspunsul pentru scrisoare de clarificări a Comisiei Europene pentru decarbonizare și avertizorii de integritate. Trecând prin Parlament, e îndeplinita condiția legată de avertizori, ca jalonul din PNRR să fie validat”, a explicat el.

Premierul Nicolae Ciucă a mai spus că „este foarte important să asigurăm absorbția fondurilor europene.

„În analiza din această dimineață am putut să desprindem care sunt avantajele și tot ce a însemnat absorbția de fonduri europene. Aici mă refer desigur la PNRR. Cel puțin până în acest moment sunt aproximativ 8.500 de contracte semnate, în valoare de aproximativ 11 miliarde de euro. Trebuie să asigurăm întreb procesul ca acestea să fie puse în practică și să devină realitate”, a spus premierul. Economedia a prezentat în exclusivitate aceste cifre AICI.

Ciucă a afirmat că nivelul de absorbție a fondurilor europene din cadrul financiar 2014-2020, în cel de-al treilea an de complementaritate a cadrului financiar, este până în acest moment de 80%.

„Pregătim foarte serios absorbția pentru fondurile din cadrul multianual 2021-2027. Discutăm de 46 de miliarde de euro, bani pe care, odată ce reușim să îi atragem și să îi cheltuim în conformitate cu obiectivele asumate, vor aduce schimbări fundamentale în România. Ceea ce vreau să subliniez este nevoia aceasta de menținere a alinierii între reformele pe care le-am asumat și investițiile pe care putem să le facem din aceste fonduri”, a mai spus el.

Ministrul Proiectelor Europene a explicat că pe 16 mai vor fi lansate primele apeluri din cadrul financiar 2021-2027.

„Pentru perioada de programare 2021-2027, în cursul săptămânii viitoare mai avem de luat o decizie și o să vă propunem un proiect de ordonanță de urgență pentru a finaliza sistemul informatic al fondurilor europene și, cu data de 16 mai, să putem să lansăm primele apeluri de proiecte, fiind un buget de investiții însemnat pentru România, de 46 miliarde de euro, atât pentru ce înseamnă infrastructura de transport, dar și infrastructura de sănătate, educație, inclusiv fondurile alocate pentru persoanele și familiile aflate în situație de deprivare materială”, a spus Boloș.

Nicolae Ciucă a subliniat că „este nevoie în continuare de coordonare între ministere și menținerea dialogului și clarificarea cât se poate de transparent și de tehnic a tuturor aspectelor la nivelul Comisiei Europene, astfel încât să nu existe niciun fel de dubiu sau suspiciuni care deja se creează în spațiul public vizavi de disponibilitatea și de capacitatea Guvernului României de a face reforme și de a asigura investițiile în conformitate cu obiectivele stabilite în programul de guvernare. Este vorba de cel energetic și despre sănătate”.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii

  1. Guvernele, ‘Secretarii de Stat’ ai Comisiei Europene. Oligarhia a triumfat.

    (a nu se confunda cu cei mentionati intr-alt comentariu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *