Premierul Nicolae Ciucă: Am rezolvat problemele din PNRR legate de legea decarbonizării și legea avertizorilor. Jalonul pe hidrogen va fi soluționat astăzi sau mâine. Astfel ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată

Nicolae Ciucă Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul a rezolvat problemele din Planul Național de Redresare și Reziliență legate de legea decarbonizării și legea avertizorilor publici, mai fiind nevoie de o clarificare privind jalonul pe hidrogen, care va fi soluționată astăzi sau mâine. „Astfel ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată”, a spus premierul.

„Am analizat tot parcursul și măsurile care au fost luate până în acest moment și cele care trebuie parcurse tehnic până săptămâna viitoare astfel încât să ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată. Până la acest moment toate elementele principale, cele legate de legea decarbonizării, de legea avertizorilor, au fost deja rezolvate. Mai avem nevoie de o clarificare legată de închiderea jalonului pe hidrogen, care, de asemenea, va fi soluționat azi, cel mai târziu mâine, și în felul acesta ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată și vom continua lucrul la programul de reforme și, în felul acesta, ne asigurăm că vom avea un parcurs și pentru cererea de plată numărul 3”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș a precizat că Guvernul va transmite luni clarificări către Comisia Europeană legate de legea decarbonizării și de legea avertizorilor de integritate.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

„Luni vom avea pregătit răspunsul pentru scrisoare de clarificări a Comisiei Europene pentru decarbonizare și avertizorii de integritate. Trecând prin Parlament, e îndeplinita condiția legată de avertizori, ca jalonul din PNRR să fie validat”, a explicat el.

Premierul Nicolae Ciucă a mai spus că „este foarte important să asigurăm absorbția fondurilor europene.

„În analiza din această dimineață am putut să desprindem care sunt avantajele și tot ce a însemnat absorbția de fonduri europene. Aici mă refer desigur la PNRR. Cel puțin până în acest moment sunt aproximativ 8.500 de contracte semnate, în valoare de aproximativ 11 miliarde de euro. Trebuie să asigurăm întreb procesul ca acestea să fie puse în practică și să devină realitate”, a spus premierul. Economedia a prezentat în exclusivitate aceste cifre AICI.

Ciucă a afirmat că nivelul de absorbție a fondurilor europene din cadrul financiar 2014-2020, în cel de-al treilea an de complementaritate a cadrului financiar, este până în acest moment de 80%.

„Pregătim foarte serios absorbția pentru fondurile din cadrul multianual 2021-2027. Discutăm de 46 de miliarde de euro, bani pe care, odată ce reușim să îi atragem și să îi cheltuim în conformitate cu obiectivele asumate, vor aduce schimbări fundamentale în România. Ceea ce vreau să subliniez este nevoia aceasta de menținere a alinierii între reformele pe care le-am asumat și investițiile pe care putem să le facem din aceste fonduri”, a mai spus el.

Ministrul Proiectelor Europene a explicat că pe 16 mai vor fi lansate primele apeluri din cadrul financiar 2021-2027.

„Pentru perioada de programare 2021-2027, în cursul săptămânii viitoare mai avem de luat o decizie și o să vă propunem un proiect de ordonanță de urgență pentru a finaliza sistemul informatic al fondurilor europene și, cu data de 16 mai, să putem să lansăm primele apeluri de proiecte, fiind un buget de investiții însemnat pentru România, de 46 miliarde de euro, atât pentru ce înseamnă infrastructura de transport, dar și infrastructura de sănătate, educație, inclusiv fondurile alocate pentru persoanele și familiile aflate în situație de deprivare materială”, a spus Boloș.

Nicolae Ciucă a subliniat că „este nevoie în continuare de coordonare între ministere și menținerea dialogului și clarificarea cât se poate de transparent și de tehnic a tuturor aspectelor la nivelul Comisiei Europene, astfel încât să nu existe niciun fel de dubiu sau suspiciuni care deja se creează în spațiul public vizavi de disponibilitatea și de capacitatea Guvernului României de a face reforme și de a asigura investițiile în conformitate cu obiectivele stabilite în programul de guvernare. Este vorba de cel energetic și despre sănătate”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. 🤣🤣🤣🤣TOVARASIILE LOR AU REZOLVAT LEGEA AVERTIZORILOR…
    EVIDENT….🤣🤣🤣🤣

  2. Guvernele, ‘Secretarii de Stat’ ai Comisiei Europene. Oligarhia a triumfat.

    (a nu se confunda cu cei mentionati intr-alt comentariu)

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.