Premierul Rusiei: Petrolul și gazul rusesc nu vor putea fi înlocuite pe piața globală în 5-10 ani, restricții semnificative privind aprovizionarea ar putea duce la prețuri record

petrol Sursă foto: Pixabay

Petrolul și gazele rusești nu vor putea fi înlocuite cu succes pe piața globală în 5-10 ani, chiar și anunțurile privind încetarea livrărilor de resurse energetice din Rusia duc la creșterea prețurilor pe piețele globale și la restricții reale, a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak într-un articol publicat în jurnalul Energy Policy, scrie agenția rusă Interfax.

O creștere fără precedent a prețurilor la resursele energetice și o volatilitate ridicată au fost înregistrate în martie aproape imediat după impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, a spus Novak.

„La apogeu, petrolul se apropia de 140 de dolari pe baril, iar cărbunele se tranzacționa la 460 de dolari pe tonă. Și experții sunt siguri că aceasta nu este limita. Piețele globale de energie continuă să fie într-o stare incertă astăzi”, a spus Novak.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Comentând planurile Europei de a introduce noi sancțiuni la importul de resurse energetice rusești, Novak a spus că livrările de petrol din Rusia către țările Uniunii Europene reprezintă 30% din totalul livrărilor, gazul reprezintă 40%, iar cărbunele rusesc reprezintă din totalul importurilor Europei aproximativ o treime din toate achizițiile.

„În rezoluția Parlamentului European de interzicere a importului de resurse energetice rusești, acesta observă că decizia ar trebui să fie însoțită de un plan de acțiune menit să garanteze securitatea aprovizionării cu energie a UE. Cu toate acestea, actorii cheie din sector sunt de acord că înlocuirea integrală a Petrolul și gazelor rusești în următorii cinci până la zece ani se va realiza cu greutate”, a spus Novak.

Europa a încercat să-și reducă dependența de gazul rusesc prin utilizarea cărbunelui, al cărui preț a crescut și el, a spus Novak. „O reîntoarcere groaznică la producția de cărbune are loc pe fondul declarațiilor din partea țărilor UE privind decarbonizarea economiei și neutralitatea carbonului până în 2050. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, volumul global al emisiilor de dioxid de carbon în 2021 a crescut în medie cu 6% și a atins un record de 36,3 miliarde de tone. SUA și UE au fost printre liderii cu cifre de aproximativ 7%. Principalul motiv pentru această creștere a emisiilor a fost, de fapt, utilizarea cărbunelui”, a spus Novak.

Sursele de energie regenerabilă menite să înlocuiască gazul sunt instabile, a spus Novak. „De remarcat, în Europa s-a înregistrat o scădere a producției de energie electrică în luna martie din cauza producerii eoliene. De exemplu, în săptămâna 14-20 martie, parcurile eoliene au furnizat în medie 17% din producția de energie electrică din UE, iar această cifră a scăzut deja la 7,5% pe 29 martie, cea mai scăzută cifră de la sfârșitul lunii decembrie”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: