Presa bulgară: În România, pensia minimă va fi de 394 de euro, cea medie în Bulgaria este de 403 euro

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Pensiile din România vor crește în medie cu 40% de la 1 septembrie 2024, pe fondul campaniei pentru alegerile parlamentare. Noua Lege a pensiilor a fost aprobată de guvern și adoptată de parlament. Acesta intră în vigoare la 1 ianuarie anul viitor, scrie publicația bulgară 24Chasa, conform Rador Radio România.

Creșterea va fi diferită, dar toate pensiile vor fi recalculate, transmite Romania Insider. „Unele pensii pot crește cu 1%, altele pot crește cu 80%, dar conform calculelor, vom avea o creștere medie a pensiilor de 40%”, a comentat ministrul român al Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Creșterea pensiilor va costa aproape 55 de miliarde de lei, sau 11 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 3% din PIB-ul României.

Conform formulei de recalculare, 1.200.000 de români care beneficiază de asistența socială minimă vor primi o creștere a pensiei de 87,4%, adică 1.960 lei (394 euro) față de 1.825 lei (367 euro) dacă au lucrat 35 de ani cu un salariu minim.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Asta înseamnă că cea mai mică pensie din România va fi aproximativ aceeași cu cea medie din Bulgaria. Pentru acest an, în Bulgaria, se așteaptă să ajungă la 788,10 de leva, adică 403 euro. De fapt, România este deja înaintea Bulgariei nu numai la pensii, ci la toți ceilalți indicatori economici. La începutul tranziției, de exemplu, în 1989, România a avut un PIB pe cap de locuitor de două ori mai mic decât Bulgaria. În 2006, cu puțin timp înainte de intrarea noastră în UE, acest indicator a fost aproape egalat. România are acum un PIB cu 31% mai mare decât Bulgaria și este la egalitate cu Ungaria și Portugalia.

Potrivit datelor Eurostat privind riscul de sărăcie și excluziune socială pentru anul 2020, ponderea persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială în Bulgaria a fost de 33,6%. În România, vorbim de 35,8% din populație. Din nou din aceleași date – venitul mediu anual (după scăderea tuturor impozitelor și deducerilor) al românului era atunci de 4.267 de euro, în timp ce în Bulgaria este de 4.612 de euro.

În prezent, salariul mediu anual înainte de impozitare în România ajunge la 13.000 de euro, în timp ce în Bulgaria este cu aproximativ 10% mai mic.

Există o diferență semnificativă în ceea ce privește salariul minim. România plănuiește să-l majoreze la 3.300 de lei pe lună, ceea ce înseamnă peste 1.300 de leva. În prezent, este de 3.000 de lei (1.182,22 de leva). În Bulgaria, începând de anul viitor, salariul minim va fi de 933 de leva, față de 780 de leva în acest moment.

În ceea ce privește salariul mediu, Bulgaria este de asemenea în urmă – în octombrie, în România, era de 6.462 lei, ceea ce înseamnă 2547,64 leva. Cele mai recente date ale INS arată că în Bulgaria remunerația medie în trimestrul III al anului 2023 a ajuns la 2.000 de leva. În ceea ce privește riscul de sărăcie, tendința în cele două state balcanice membre ale Uniunii Europene, în ultimii doi ani, este contradictorie – în timp ce în Bulgaria ponderea săracilor este în creștere, în România este în scădere, deoarece în 2019 a fost de 36,3%. O diferență și mai mare se observă dacă ne uităm la datele Eurostat privind puterea de cumpărare. Bulgaria face progrese, dar destul de încet. De exemplu, în 2010 indicatorul era de 45% din nivelul mediu în UE, iar în 2022 va ajunge la 57%.

Doar că în România puterea de cumpărare a crescut de la 53% în 2010 la 75%. Vestea proastă pentru Bulgaria este că România are șanse mari să o depășească și mai mult. O serie de studii din UE arată că, odată ce o economie depășește pragul de 70% din PIB-ul mediu pe cap de locuitor al UE, urmează o dezvoltare rapidă. Exemple în acest sens sunt Portugalia și Irlanda. Ceea ce dă motive să credem că economia românească va continua să se miște rapid și va ajunge în curând din urmă nivelul mediu european. Pentru Bulgaria, nu există astfel de perspective deocamdată.

Tendința este similară și privind investițiile, dacă acestea sunt măsurate prin formarea de capital fix. Pentru perioada 2010-2022, creșterea reală în România este de 3,9%, iar la noi se înregistrează o scădere de 0,1%. Se dovedește că în economia românească sunt investite cu 57% mai multe fonduri comparativ cu 2010, iar în Bulgaria – cu 3% mai puțin.

În conformitate cu PIB-ul pe cap de locuitor, măsurat prin paritatea puterii de cumpărare, Bucureștiul este deja mai bogat decât Viena și depășește de două ori Sofia. La capitolul infrastructură, bulgarii sunt într-o situație similară cu românii. România abia acum urmează să își construiască inelul de autostradă, la fel stau lucrurile și în Bulgaria. Liniile de cale ferată sunt într-o stare similară cu cele bulgare, dar acest lucru se poate schimba în curând.

În domeniul sănătății, cele două țări, în ultimii ani, se situează invariabil pe ultimul loc la indicele Euro Health Consumer din UE.

Dar și aici, România este cu un pas înainte, cu cei 661 de euro alocați de persoană pe an, iar în Bulgaria suma este de 626 de euro, arată datele Eurostat. Și în urmă cu doar trei ani a fost invers – România era pe ultimele locuri în UE, cu 584 de euro de persoană pentru asistență medicală, în timp ce în Bulgaria se alocau 587 de euro.

Probabil că se va dovedi că acum bulgarii îi devansează pe români doar la capitolul inventatori. Potrivit datelor de la Oficiul Bulgar de Brevete, este clar că a crescut activitatea inventatorilor autohtoni de a prezenta brevete europene. Potrivit acestui indicator, Bulgaria este înaintea României și Croației, întrucât în Bulgaria numărul cererilor este de 5,8 la 1 milion de locuitori, iar brevetele eliberate – 3,3.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: