Curtea Europeană de Conturi: România și Bulgaria au făcut vile din pensiunile agroturistice construite cu fonduri europene

pensiune, romania, bran, turism, vacanta Sursa foto: Unsplash Lucian B

În perioadele de programare 2007-2013 și 2014-2020, UE a cheltuit prin programe de dezvoltare rurală aproximativ 10 miliarde de euro pentru măsuri de diversificare. Investițiile în unități agroturistice au fost printre cel mai des finanțate proiecte de diversificare a producției agricole, scrie Agrotypos, citată de Rador.

Într-un raport special, publicat de Curtea Europeană de Conturi, se precizează că au fost efectuate verificări cu privire la în ce măsură unitățile agroturistice construite, în cadrul unui eșantion de 879 de proiecte relevante din 11 state membre UE, au continuat să furnizeze serviciile respective. Toate afacerile au fost finanțate în 2007-2013 și, în majoritatea cazurilor, plata finală a fost efectuată în 2014 sau 2015.

O treime din proiectele de diversificare, adică proiecte care vizează reorientarea populației din mediul rural spre activități non-agricole sau finanțarea de noi oportunități de afaceri, nu mai erau în funcțiune la momentul auditului. Acest lucru s-a constatat chiar și în cazul unor investiții de foarte mare valoare. Unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de proiecte de acest gen au fost investițiile în pensiuni turistice. Din verificări a rezultat că doar 80% dintre afaceri mai oferă servicii de cazare turistică. Restul de 20% din unitățile turistice nu mai funcționau.

Mai ales în Bulgaria și România au fost luate măsuri administrative în urma depistării unor cazuri de utilizare în scopuri private a unităților turistice finanțate din fonduri europene.

În ansamblu, 80 % din structurile turistice ofereau în continuare cazare. Cifrele pentru fiecare stat membru variau între 98 % în Austria și
67 % în Ungaria și 60 % în Italia (Sicilia). Curtea a identificat 24 de structuri de cazare turistică din Cehia, Franța, Ungaria, Italia (Sicilia), România și Slovacia care, potrivit unei analize inițiale a surselor online, erau deschise, dar, în practică, nu erau niciodată disponibile pentru rezervare.

În Bulgaria și în România, Curtea a constatat că s-au întreprins anumite acțiuni administrative după identificarea utilizării în scopuri private a unor structuri de cazare turistică sprijinite. Comisia a adresat recomandări acestor state membre și a aplicat o corecție financiară pentru Bulgaria.

România a decis să limiteze finanțarea structurilor de cazare turistică în 2021 și în 2022.

Autoritățile bulgare au lansat acțiuni administrative prin efectuarea de controale ex post suplimentare care verificau în principal dacă se realizaseră previziunile din planul de afaceri.

Cea mai mare parte (76 %) dintre cele 288 de pensiuni finanțate de UE nu și-au realizat previziunile. Autoritățile bulgare au solicitat rambursarea finanțărilor pentru o sumă totală de 21 de milioane de euro. Acest proces de recuperare avansează lent din cauza acțiunilor în justiție introduse în instanțele naționale. Bulgaria a încetat să mai acorde sprijin pentru structurile de cazare turistică în perioada de programare 2014-2020.

Sursa foto: Unsplash Lucian B

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *