Presa maghiară: România nu mai este a doua cea mai săracă țară din UE, ci a lăsat în urmă șase țări, inclusiv Ungaria

bani lei bancnote Sursa foto Economedia Ilona Andrei (6)

Ungaria este a doua cea mai săracă țară din UE și nu mai este nici măcar la egalitate cu România, după ce țara noastră a avansat și a lăsat în urmă șase țări, transmite publicația maghiară HVG, care analizează datele de consum pentru cetățenii UE publicate joi de Eurostat.

Ungaria este a doua cea mai săracă țară din UE, doar Bulgaria fiind mai bogată. În regiunea noastră, Ungaria este doar la egalitate cu Slovacia, dar nici măcar nu este la egalitate cu România, mai arată publicația.

Conform datelor Eurostat, în România, acest indicator a consemnat una dintre cele mai importante creşteri, de la 78% din media UE în 2019, până la 84% din media UE în 2021.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În timp ce PIB-ul pe cap de locuitor al Ungariei nu este atât de rău în comparație cu al altora, omul de rând nu simte acest lucru, doar bulgarii din UE cheltuind mai puțin decât ungurii, arată datele Eurostat citate de publicație.

Care este consumul individual real?

Sărăcia sau bogăția pot fi măsurate în mai multe moduri, iar unul dintre cei mai exacți indicatori este consumul individual real (AIC), care arată cât de multe bunuri de consum și servicii cumpără gospodăriile și cât de mult le oferă statul și instituțiile non-profit. Aceasta este apoi comparată cu nivelul prețurilor din țară (cu alte cuvinte, se filtrează efectul faptului că aceeași sumă de bani cumpără o cantitate diferită de bunuri într-un magazin din Sofia și în Berlin), motiv pentru care nu este măsurată în euro sau în alte monede, ci în paritatea puterii de cumpărare.

În Ungaria, indicatorul este acum la 70% din media UE, exact la fel ca în anul precedent. Anul trecut, în această perioadă, cifrele pentru Bulgaria și Croația au fost de 61% și, respectiv, 68%, iar în Ungaria a fost exact la fel ca în Letonia. De atunci, indicatorul pentru Europa Centrală și de Est s-a modificat după cum urmează:

Lituania: de la 95 la 97

Republica Cehă: de la 84 la 85

Slovenia: de la 82 la 85

Polonia: de la 83 la 84

România: de la 80 la 84

Estonia: de la 77 la 80

Letonia: de la 70 la 76

Croația: de la 68 la 72

Slovacia: de la 71 la 71

Ungaria: de la 70 la 70

Bulgaria: de la 61 la 65

Prelucrarea datelor nu este rapidă pentru un subiect atât de complex, astfel încât aceste cifre reflectă situația din 2021 (iar cifrele cu un an mai devreme erau, prin definiție, situația din 2020). Astfel, acest lucru reflectă doar parțial ajutoarele acordate de guvernul maghiar, care au început în noiembrie anul trecut, în perioada premergătoare campaniei, și care s-au soldat cu aproximativ 2.000 de miliarde de forinți distribuiți populației – din cele 1.592 de miliarde de forinți care au fost deja distribuite în 2022. O analiză arată că peste 1.000 de miliarde au fost deja cheltuite pentru cumpărături, case, mașini sau vacanțe.

Austria a trecut în cea mai restrânsă elită a continentului

Luxemburgul rămâne cea mai bogată țară, deși indicele său a scăzut ușor de la 145% din media UE la 144%. Este urmat de Germania, unde cifra a scăzut de la 124 la 120%, și apoi de Danemarca, de la 122 la 119%. (Dintre țările care nu sunt membre ale UE, sunt prezentate și cifrele pentru Norvegia, Elveția și Islanda, cu Norvegia la 126 și Islanda și Elveția la 119-119.)

Și Austria a urcat de pe locul al cincilea în urmă cu un an pe locul al patrulea, cu 116%, dar nu departe de Finlanda, cu 112%, și Suedia, cu 111%, ceea ce înseamnă că nu doar în partea de vest a continentului există locuri unde se trăiește foarte bine.

Ungaria stă mai bine decât România la PIB pe cap de locuitor

Eurostat a publicat un alt indicator economic foarte important – tot pentru anul 2021 – PIB-ul pe cap de locuitor.

Ungaria este pe locul șapte de la coada clasamentului. PIB-ul pe cap de locuitor al Ungariei reprezintă 75% din media UE, ceea ce situează țara la același nivel cu cel al Portugaliei.

Ungaria este urmată de România, Letonia, Croația, Croația, Slovacia, Grecia și Bulgaria. (Luxemburg, Irlanda și Danemarca sunt în fruntea listei europene, iar Austria pe locul cinci)

Conform Eurostat, în 2021 România avea un PIB per capita de 74% din media UE, în creştere faţă de 73% din media UE în anul 2020.

PIB-ul per capita în Polonia, Portugalia, Ungaria, România, Letonia şi Croaţia este mai mic cu 30% faţă de media din UE.

Dacă ne uităm la proporția societății expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, indicatorul maghiar de 19,4% se află în jumătatea superioară a UE, pe locul 13.  Cele mai slabe performanțe sunt de departe România (34,4), Bulgaria (31,7) și Grecia (28,3), în timp ce trei dintre primele patru locuri sunt din Europa Centrală: Cehia (10,7) și Slovenia (13,2), Slovacia (15,6), iar Finlanda se află pe locul trei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Din pacate acest lucru denota si nivelul foarte ridicat de coruptie din Romania, in comparatie cu tarile care sunt in urma noastra, insa care in realitate sunt mult inainte. Datele sunt reale, insa ele nu se regasesc in ceea ce inseamna investitii publice si implicit un nivel real de trai mai ridicat.

  2. Daca nivelul EDUCATIEI , al SANATATII si al SERVICIILOR ADMINISTRATIEI CENTRALE si LOCALE ar fi la 84% din media UE ar fi EXCELENT ! Din pacate acestea sunt la un nivel foarte , foarte jos. In plus , cei 34% expusi saraciei arata cat de neadecvate sunt politicile social – economice in Romania.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.