Președintele Băncii Centrale a Germaniei: Băncile din Europa vor reuşi să ţină sub control nivelul ridicat al inflaţiei din zona euro

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Joachim Nagel, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a declarat că este încrezător că băncile centrale din Europa vor reuşi să ţină sub control nivelul ridicat al inflaţiei din zona euro, transmite DPA, citat de Agerpres.

„Încă sunt încrezător că putem gestiona aceste evoluţii în ceea ce priveşte politica monetară, în aşa fel încât în final ne vom îndeplini mandatul, iar inflaţia pe termen mediu va ajunge la 2%”, a explicat şeful Bundesbank.

Nagel, care este şi membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a avertizat că “oportunitatea care se deschide acum pentru măsuri de politică monetară se închide lent şi trebuie să vedem că am făcut ceva în acest caz”.

Există anumiţi factori care nu pot fi ţinuţi sub control de politica monetară, a admis Nagel, adăugând că banca centrală nu poate influenţa aşteptările inflaţioniste. “Dar nu trebuie să aşteptăm prea mult”, a declarat oficialul german.

Acesta a susţinut că, dacă aşteptările inflaţioniste se consolidează la un anumit nivel, „atunci vor afecta alte preţuri”.

Inflaţia în zona euro a urcat la 7,5% în aprilie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

Nagel a dat asigurări că nu este îngrijorat că sfârşitul politicii monetare ultra-relaxate a BCE ar putea afecta economia. Pe baza actualelor date, oficialul a previzionat că nu va fi recesiune.

Economiştii se aşteaptă la cel puţin două majorări de dobândă în acest an, iar unii susţin că este posibilă chiar o a treia majorare, însă toate acestea depind de modul cum vor reacţiona pieţele la deciziile BCE. Pieţele au început deja să ia în calcul o majorare a costului creditului cu 85 de puncte de bază în acest an, ceea ce ar însemna mai mult de trei majorări de câte 25 de puncte de bază fiecare, ceea ce ar permite ca dobânda la depozite, care în prezent este la minus 0,5%, să revină în teritoriu pozitiv pentru prima dată după 2014.

Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Comentarii

  1. Era frumos daca aveam doar ‘euro’ cu totii … Asa, se fac minim miliarde zilnic doar din manipularea cursului ticalos. (sa cititi cartile, in special ultima)

    De preferat o moneda care nu permite ‘cancel’ … Ar fi un game changer de-ar fi adoptata la nivel global. Problema e ca toti vor ‘back-doors’ pe ea. (adica sa-si permita s-o manipuleze nestingherit)

    (a nu permite ‘cancel’ nu inseamna imposibilitatea de-a restitui o greseala, dar ca transferul e mereu unidirectional) + daca tineti cont de ‘Mai Marile Manipulari’ … le-ar taia craca.

    Pana si africanii au ajuns mai smart ca noi, chiar daca ‘ne’ plangem c-am ajuns ‘Stat de lumea a treia'(ceea ce inseamna ceva diferit de ce se crede mainstream)(ceea ce denota ca ‘ne’ credem superiori), doar ca ei au fost mult mai jefuiti decat noi de absolut toti ce-au trecut p’acolo. (toata ‘UE’ inclusiv)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *