Președintele BVB: Presiunile inflaţioniste şi dobânzile real negative vor pune presiune pe deţinătorii de capital să găsească utilizare pentru capitalurile pe care le deţin

BVB, Bursa de Valori București, Radu Hanga

Presiunile inflaţioniste şi dobânzile real negative vor pune presiune pe deţinătorii de capital să găsească utilizare pentru capitalurile pe care le deţin şi de aceea investiţiile, inclusiv în companii listate la bursă, vor rămâne într-o zonă constructivă, a afirmat, marţi, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, citat de Agerpres.

“Uitându-mă la estimările analiştilor, sigur majoritatea aşteaptă să vadă creşteri ale dobânzilor, şi mesajele băncilor centrale vin în direcţia aceasta, însă cred că suntem într-o probabilitate destul de redusă să vedem dobânzile trecând în zona real pozitivă. Aceasta înseamnă că în continuare presiunile inflaţioniste şi dobânzile real negative vor pune presiune pe deţinătorii de capital să găsească utilizare pentru capitalurile pe care le deţin şi de aceea investiţiile, inclusiv investiţiile în companii listate la bursă, o să rămână într-o zonă constructivă, aş spune eu. Deci, aş zice că deşi contextul este dificil, sigur că da, e dificil să fim foarte pozitivi în condiţiile în care avem un conflict la graniţa noastră, există şi elemente care ne fac să fim constructivi. Pe de altă parte, dacă ar fi să ne uităm din nou la ce se întâmplă la nivel global, vedem o lume care pare a fi tot mai fragmentată. Pare că procesul de globalizare a luat o pauză. Pare că începem să ne uităm, nu doar noi, la nivel global, toate ţările încep să se uite spre interior, încep să se uite spre ceea ce pot să construiască fiecare dintre ele acasă. Şi cred că aici e locul în care suntem împreună cu sectorul bancar la masă, împreună cu sectorul de tehnologie. Uitându-mă la bănci, cred că aici este momentul în care putem să construim lucrurile împreună”, a declarat Radu Hanga, la Financial Forum 2022, organizat de The Diplomat.

În opinia sa, BVB se află într-o direcţie bună, în 2021 având avut loc 23 de listări, atât pe piaţa principală, cât şi pe piaţa Aero. Anul acesta au fost listate şase companii pe piaţa Aero, iar două listări sunt programate în următoarea săptămână.

“Eu cred că într-un fel se contrabalansează cei doi factori. Adică, cu siguranţă upgradarea, promovarea României la statutul de piaţă emergentă de către FTSE Russell ne-a ajutat din punct de vedere vizibilitate. Pe de altă parte, cu siguranţă contextul pe care îl vedem în ultimele luni este unul care a contrabalansat efectul pozitiv al upgradării noastre. Deci, per total, nu cred că ne aşteptăm şi nu cred că vedem în momentul acesta impact extrem de pozitiv din punct de vedere al fluxurilor de capital venite din afară”, a afirmat Hanga.

Preşedintele BVB a menţionat că este pozitiv accesul investitorilor locali la piaţă, raportările Fondului de Compensare al Investitorilor arătând că numărul acestora era de 80.000 la sfârşitul anului trecut, faţă de 50.000 în urmă cu un an şi jumătate. Pe parcursul anului trecut, au avut loc 1 milion de tranzacţii.

De asemenea, Sebastian-Ioan Burduja, ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a vorbit despre proiectul de stimulare a pieţei de capital, precizând că a trecut de Camera Deputaţilor, cameră decizională, şi a mers la promulgare.

“Am plecat cu acest ideal din Statele Unite, să discutăm la micul dejun, la prânz şi la cină despre evoluţiile bursiere, în familie, şi dacă acolo se poate ca peste jumătate dintre americani să investească pe piaţa de capital cred că şi la noi se poate mult mai bine, cel puţin dacă ne uităm la exemple din regiune, cum este Polonia sau alte state care au reuşit să exploateze acest instrument de piaţă liberă, de dezvoltare a unei economii capitaliste”, este de părere Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *