Green Deal-ul a murit, dar ar trebui să mai fie ţinut o vreme pe aparate, pentru a nu distruge investiţiile din industria regenerabilelor, a declarat, luni, la o conferinţă pe teme de energie, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, Marian Năstase, transmite Agerpres.
„E clar că avem în continuare industrie. Avem industrie care a devenit extrem de rezilientă. Asta înseamnă că, după câtă bătaie am mâncat în ultimii 25 de ani, aştia care mai trăim, clar acum putem să rezistăm. Cine n-a putut, a pierit. E clar că mergem într-o direcţie… Green Deal-ul e mort, asta e clar. Acum întrebarea e dacă îl îngropăm cu lăutari sau, aşa, mai la întuneric. Eu, personal, aici nu sunt de acord. Ar trebui să îl ţinem pe aparate o vreme, să nu îl îngropăm, pentru că există pericolul să distrugem iar valoare. Am distrus valoare distrugând industrie, n-are sens să distrugem iar valoare acum distrugând investiţiile din industria regenerabilelor. Eu cred că ce avem până acum trebuie, pare bizar că am ajuns avocatul industriei regenerabilelor, dar trebuie făcute să intre uşor în sistem. Trebuie centrale pe gaz şi trebuie baterii, singurele care pot să ajute la o integrare mai bună a regenerabilelor”, a explicat Năstase, întrebat cum vede competitivitatea industriei româneşti în actualele condiţii externe.
Totodată, în opinia sa industria europeană de apărare este încă fragilă şi ar trebui dezvoltată industria de armament, „pentru că putem să o facem”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„În al doilea rând, e clar că ne înarmăm, şi Alro este acreditat pentru standardele militare, pentru diferite tipuri de aplicaţii. Prin urmare, eu cred că trebuie să fim lăsaţi să construim cât mai multe arme, pentru că putem să o facem. Deocamdată arsenalele europene sunt goale. Industria europeană e încă fragilă din punct de vedere al apărării, pentru că după atâţia ani de pace nu prea au avut ce să facă. Dar putem să facem”, a mai afirmat Marian Năstase la la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence.
Pe de altă parte, referitor la preţurile la energie, acesta a menţionat că vor creşte, mai ales în contextul noului proiect de Ordin al ANRE privind introducerea pentru contractele încheiate pe pieţele de energie electrică a unei garanţii sub forma unui procent din valoarea contractelor, propunerea fiind ca această garanţie să fie de 30%.
„Deocamdată aşteptăm să crească preţurile la energie. Le vedem venind. Joia trecută am văzut un articol de presă (…) că reglementatorul doreşte să pună o obligativitate pentru furnizori de 30%, dată în avans cash sau cu garanţie bancară, la valoarea contractului. Şi eu m-am gândit, dacă mă tot întreabă lumea ce părere am dacă o să crească sau nu preţurile, acum ştiu sigur: o să crească. Deci acesta e răspunsul şi aşteptăm să crească, pentru că în momentul în care regulamentul acesta se va pune este clar că suma respectivă, cash-ul respectiv sau garanţiile respective, vor fi cerute consumatorului. Am experimentat deja asta în vremea marii crize, când furnizorii ne cereau nişte garanţii, inclusiv de 100% din valoarea contractului. Nouă ca şi consumatori. Deci la consumator nu va scădea preţul, asta e clar”, a punctat Năstase.