Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, despre lipsa de coordonare între Parlament şi Guvern și impredictibilitate: “Ba acordăm facilităţi, ba retragem sau restrângem”

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Dan Manolescu preşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali, remarcă „lipsa de coordonare între Parlament şi Guvern” în ceea ce priveşte politicile fiscale, el arătând că România se află în situaţia în care autorităţile „ba acordă, ba restrâng facilităţi”, fapt care, per total, dezechilibrează funcţionarea economiei în ansamblul său, transmite News.ro. El spune că este nevoie de coordonare în acest domeniu pentru că România nu este „două ţări”, una a Parlamentului şi una a Guvernului.

„Cred că ceea ce se remarcă, şi e o problemă din ce în ce mai gravă, este această lipsă de coordonare între Parlament şi Guvern. Vedem că Parlamentul ia o serie de măsuri, extinzând o serie de facilităţi sau o serie de regimuri preferenţiale şi vine Guvernul pe de altă parte, chiar la intervale scurte de timp, şi face modificări în sensul de a le restrânge, adică avem un efect de armonică prin care ba acordăm facilităţi, ba retragem sau restrângem facilităţi, ba promitem în PNRR că nu mai extindem cote reduse la TVA, ba vine Parlamentul şi extinde. (…) Prin urmare, cred că e nevoie de o mai mare coordonare şi de o asumare comună a ceea ce ne propunem să facem ca ţară, pentru că nu suntem două ţări în una, o ţară a Guvernului şi o ţară a Parlamentului, suntem o singură ţară cu probleme comune cu toţii. Nu putem să încercăm să rezolvăm probleme doar pentru unii, să ajutăm anumite industrii pentru că într-adevăr au probleme, dar poate rezolvăm o parte din acele probleme şi creăm probleme altora. Cu acele facilităţi practic, am văzut o serie întreagă de consecinţe în lanţ, cu privire la migrări de forţă de muncă dintr-o parte a industrie în alte industrii care beneficiază de facilităţi ceea de destabilizează, per total, funcţionarea economiei în ansamblu. Suntem într-un mecanism interconectat, iar rezolvarea pe bucăţi a unor probleme pe principii cine ţipă mai tare sau cine are conexiuni mai bune nu cred că este o soluţie per ansamblu”, a afirmat Dan Manolescu joi, în cadrul evenimentului ”Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023”, organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Acesta compară situaţia fiscală de acum cu cea prin care a trecut România în perioada 2007-2008.
„Suntem acum într-o situaţie în care avem o serie de modificări de ansamblu în tot ceea ce presupune anumite zone de taxare (…) şi o serie întreagă de alte promisiuni, angajamente cuprinse în PNRR, ceea ce va necesita intervenţii destul de ample în legislaţie. (…) Apropo de conformare, sunt în continuare categorii de persoane, entităţi care nu se conformează. Nu se conformează unii că nu vor, alţii nu se conformează că nu trebuie, că aşa le dă dreptul legea. Adică sunt o serie întreagă de categorii, de entităţi, care nu plătesc la fel ca toţi ceilalţi pentru că beneficiază de anumite prevederi şi tratamente speciale acordate chiar de lege”, mai afirmă Dan Manolescu.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *