Președintele conglomeratului de lux LVMH critică birocrații de la Bruxelles, în contextul tensiunilor dintre SUA și UE. Arnault: „Am fi forțați să ne creștem producția americană pentru a evita tarifele dacă Europa nu reușește să negocieze cu inteligență”

bernard arnault, lvmh, miliardar francez, franta, moda, Bulgari, Givenchy, Louis Vuitton Sursa foto: Stefano Rellandini / AFP

Omul de afaceri francez Bernard Arnault a avertizat că tensiunile comerciale cu SUA ar putea provoca pagube întreprinderilor europene – criticând abilitățile de negociere ale Bruxelles-ului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Bernard Arnault, președinte și director general al conglomeratului francez de lux LVMH, a făcut apel joi la o zonă de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite și a afirmat că tensiunile comerciale nerezolvate ar putea afecta grav industriile europene.

Comentariile sale, în urma tarifelor vamale anunțate de președintele Donald Trump, au părut să fie ecoul unui apel similar lansat de Elon Musk la 5 aprilie pentru o zonă fără tarife vamale între SUA și UE. UE militează de mult timp pentru un acord comercial „zero pentru zero” – ambele părți renunțând la tarife – însă Trump a respins oferta.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Vorbind la reuniunea anuală a acționarilor LVMH, Arnault a declarat că liderii europeni ar trebui să negocieze „inteligent” cu administrația SUA și că guvernele naționale ar trebui să joace un rol mai important în loc să lase negocierile exclusiv în mâinile Bruxelles-ului, centrul „puterii birocratice” a UE.

Grupul francez LVMH a fost timp de decenii grupul de lux dominant la nivel mondial – cunoscut pentru produse precum șampania Moët & Chandon, coniacul Hennessy, gențile Louis Vuitton și parfumurile Dior – dar săptămâna aceasta și-a pierdut titlul de cea mai mare companie de lux din lume în favoarea rivalului Hermès.

„Europa nu este condusă de o putere politică, ci de o putere birocratică care își petrece timpul emițând reglementări care, din păcate, sunt impuse tuturor statelor membre și care penalizează sectoarele noastre de afaceri”, a declarat CEO-ul în vârstă de 76 de ani.

Comisia Europeană, ramura executivă a UE, negociază acorduri comerciale în numele tuturor celor 27 de state membre. Blocul comunitar este cea mai mare entitate comercială din lume.

Acțiunile LVMH au scăzut cu 7,8% la începutul acestei săptămâni, în urma unei scăderi neașteptate a vânzărilor din primul trimestru.

Arnault a declarat că societatea ar putea fi forțată să extindă operațiunile din SUA.

„Am fi forțați să ne creștem producția americană pentru a evita tarifele dacă Europa nu reușește să negocieze cu inteligență”, a spus el.

În 2019, LVMH și-a transferat o parte din producție în SUA prin deschiderea unui atelier Louis Vuitton în Alvarado, Texas, în timpul primului mandat al lui Trump. Trump și Arnault au vizitat împreună unitatea, promovând-o ca pe un simbol al relansării producției în SUA.

Dar joi, Arnault a recunoscut că unitatea din Texas a avut performanțe slabe până în prezent. Potrivit documentelor prezentate la reuniune, SUA reprezintă 25% din vânzările totale ale LVMH.

Arnault a criticat, de asemenea, creșterile impozitului pe profit propuse de Franța, numindu-le o „taxă pe «Made in France»” și a avertizat că acestea ar putea împinge companiile să se mute în străinătate.

El a lăudat modelul american, citând impozitele mai mici și investițiile industriale susținute de stat.

„Când te întorci în Franța după ce ai petrecut câteva zile în SUA, este un pic ca un duș rece”, a spus el.

În fața sălii de conferințe a Muzeului Luvru, unde a avut loc reuniunea, zeci de protestatari au cerut impozite mai mari pentru cei bogați, purtând o pancartă „Impozitează-i pe bogați” alături de o marionetă mare a lui Arnault reprezentat ca un hoț, cu o frânghie în jurul pieptului și mâinile legate la spate.

„O taxă de 2% pe averea ultra-bogaților din Franța ar putea aduce până la 25 de miliarde de euro pe an”, a declarat Fanny Petitbon, purtătoare de cuvânt a grupului 350.org.

„Această sumă ar fi suficientă pentru a investi în serviciile publice și pentru a accelera o tranziție energetică de care să beneficieze toată lumea”.

 

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.