Președintele Iohannis a cerut la Bruxelles o ”regândire” a modului în care se calculează deficitele bugetare în contextul revizuirii bugetului UE

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Liderii UE reuniți în summitul Consiliului European au discutat joi și vineri despre revizuirea bugetului UE, astfel încât acesta să răspundă noilor provocări, precum nvoia de sprijinire a Ucrainei, criza de securitate din Orientul Mijlociu, dar și scăderea competitivității economiei europene. În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a cerut o ”regândire” a modului în care se calculează deficitele bugetare în contextul revizuirii bugetului UE, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Cererea șefului statului vine pe fondul depășirii de către România în ultimii trei ani a deficitului bugetar asumat prin Pactul de stabilitate, instrumentul european care constrânge statele membre să își păstreze deficitul în limite sustenabile, astfel încât să nu producă dezechilibre macroeconomice.

În plus, președintele a cerut ca revizuirea bugetului UE să nu afecteze alocările pentru agricultură și coeziune, cele două linii mari prin care UE finanțează dezvoltarea României.

””Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat în favoarea revizuirii bugetului UE, revizuire care să reflecte noile provocări presante ale Uniunii, cu accent pe cheltuielile pentru Apărare, susținerea competitivității, a cercetării și inovării, precum și necesitatea sprijinului pentru Ucraina. În acest scop, președintele României a subliniat importanța asigurării de resurse financiare suplimentare la bugetul UE, care să poată acoperi toate aceste priorități, astfel încât să nu fie afectate alocările inițiale pentru politica de coeziune și Politica Agricolă Comună, obiectiv prioritar pentru România în acest proces de revizuire. Președintele Klaus Iohannis a făcut referire la dificultățile de natură bugetară cu care unele state membre se confruntă, mai ales pe fondul impactului generat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, arătând că ar fi oportună, în noul context, o regândire inclusiv pe palierul calculării deficitelor bugetare”, se arată în comunicatul citat.

În plus, Iohannis a cerut ca UE să găsească soluții prin care activele din Europa confiscate sau înghețate de la statul rus să fie folosite de Uniunea Europeană pentru a sprijini financiar Ucraina.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Eu ziceam ca era bine sa ceara la Academie un nou mod de calcul al deficitului bugetar!
    Sa se scadă spagile si comisioanele înainte de calcul.
    Apoi sa se înmulțească cu 3,14!😵😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *