Președintele și confondatorul ByteDance, proprietarul TikTok, demisionează: Nu dețin calitățile unui lider ideal. Nu sunt foarte sociabil, prefer activitățile solitare

tiktok Sursa foto: Pixabay

Președintele și cofondatorul gigantului chinez al internetului ByteDance, care deține aplicația TikTok, a anunțat joi că demisionează, într-un context de accentuare a presiunii Beijingului asupra grupurilor tehnologice, scrie publicația boursorama, care citează AFP.

Zhang Yiming era considerat anul trecut al nouălea cel mai bogat om din China, cu o avere estimată la 36 de miliarde de dolari, potrivit clasamentului Forbes.

Într-un mail adresat angajaților, Zhang afirmă că vrea să se dedice de acum “strategiei pe termen lung” a grupului.

“În realitate, nu dețin calitățile cerute unui lider ideal (…) Nu sunt foarte sociabil, prefer activitățile solitare precum navigarea pe internet, să citesc, să ascult muzică și să visez cu ochii deschiși la ceea ce este posibil”, scrie Zhang Yiming, în acest mail cu un ton neobișnuit de candidat din partea unui patron chinez.

Zhang, născut în 1983, îi predă puterea lui Liang Rubo, și el cofondator al Bytedance și până acum în fruntea resurselor umane. Cei doi vor stabili o perioadă de tranziție în următoarele șase luni.

Acest anunț vine în condițiile în care autoritățile chineze au recurs la acțiuni în forță în ultimele luni care au vizat sectorul internetului, pentru a limita influența giganților IT.

În aprilie, mastodontul comerțului online Alibaba a încasat o amendă record de 2,3 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă.

Carismaticul să fondator Jack Ma a dispărut practic de pe scena publică după ce a criticat în octombrie autoritățile naționale de reglementare financiară.

12 companii din sectorul digital, printre care ByteDance, au fost sancționate în martie pentru nerespectarea regulilor concurențiale.

În noiembrie, Bloomberg anunța că Bytedance intenționează să listeze pe bursa din Hong Kong o parte din activități.

Zhang Yiming a înființat ByteDance în 2012, în Beijing, iar principala realizare este lansarea aplicației TikTok, foarte apreciată de adolescenți din întreaga lume. Aplicația are un miliard de utilizatori.

Foarte populară în Statele Unite, aplicația a intrat în vizorul administrației Trump, care a acuzat-o că este un instrument de spionaj al Chinei.

Bytedance a negat acuzațiile.

În India, TikTok a fost interzisă în iunie anul trecut, în numele securității naționale.

TikTok există în China sub forma aplicației echivalente Douyin. ByteDance gestionează și un agregator de știri, Jinri Toutiao.

Grupul are peste 60.000 de angajați în 30 de țări iar Zhang anunța anul trecut intenția de a angaja alte 40.000 de persoane.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *