Prețul bananelor va crește odată cu creșterea temperaturilor din cauza schimbărilor climatice, spune un expert

banane Foto: Pexels

Bananele vor deveni mai scumpe pe măsură ce schimbările climatice afectează un fruct foarte îndrăgit, a declarat pentru BBC News unul dintre cei mai buni experți mondiali din industrie.

Pascal Liu, economist senior la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, spune că impactul climatic reprezintă o “amenințare enormă” la adresa aprovizionării, agravând impactul bolilor cu răspândire rapidă.

Forumul mondial al bananelor s-a reunit marți la Roma pentru a discuta despre aceste provocări. 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În învelișul său galben natural, banana, nutritivă și gustoasă, este cel mai exportat fruct din lume. Numai Marea Britanie importă în jur de 5 miliarde de banane în fiecare an, aproximativ 90% dintre acestea fiind vândute prin intermediul marilor supermarketuri.

Săptămâna trecută, în mai multe supermarketuri din Marea Britanie s-au înregistrat penurii de banane, despre care comercianții cu amănuntul au spus că au fost cauzate de furtunile de pe mare, care au întârziat aprovizionarea.

Potrivit profesorului Dan Bebber de la Universitatea din Exeter, care a studiat eforturile de a face bananele mai durabile, majoritatea consumatorilor nu au observat acest lucru. 

“Lanțul de aprovizionare fluctuează, dar Marea Britanie este, de fapt, destul de bună în ceea ce privește amortizarea acestor tipuri de efecte”, a declarat el pentru BBC News.

“În principal, pentru că centrele de maturare pot accelera sau încetini ritmul în care maturează bananele atunci când acestea sosesc, ceea ce ajută la amortizarea acestor tipuri de fluctuații”.

Dar, în timp ce rezervele de banane pot face față unor astfel de fenomene meteorologice pe termen scurt, experții sunt îngrijorați de amenințările tot mai mari ale unei lumi în curs de încălzire și de bolile care se răspândesc în urma acesteia.

“Cred că schimbările climatice reprezintă într-adevăr o amenințare enormă pentru sectorul bananelor”, a declarat dl Liu de la Forumul Mondial al Bananelor, un grup umbrelă al ONU care reunește părțile interesate din industrie, inclusiv comercianți cu amănuntul, țări producătoare, exportatori și instituții de cercetare.

Pe lângă impactul condițiilor meteorologice severe asupra producției, bananele sunt sensibile la creșterile de temperatură, care ar putea distruge culturile în anumite zone.

Poate că cea mai mare amenințare imediată este faptul că temperaturile în creștere contribuie la răspândirea bolilor.

Cea care provoacă cele mai mari îngrijorări este Fusarium Wilt TR4, o infecție fungică, care s-a mutat din Australia și Asia în Africa și acum în America de Sud.

Odată ce o plantație este infectată, aceasta ucide toți bananierii, iar experții spun că este extrem de greu de eliminat.

De asemenea, ciuperca a suferit mutații și amenință soiul Cavendish, soiul de banană preferat în lume.

“Știm că sporii acestui Fusarium Wilt sunt extrem de rezistenți și că pot fi răspândiți prin inundații, pot fi răspândiți de vânturile puternice”, a declarat dl Liu.

“Așadar, acest tip de fenomen va disemina boala mult mai repede decât în cazul în care ați avea modele meteorologice mai normale.”

Producătorii se confruntă, de asemenea, cu presiuni din cauza creșterii costurilor îngrășămintelor, energiei și transportului, precum și cu probleme în găsirea unui număr suficient de lucrători.

Împreună cu impactul schimbărilor climatice asupra ofertei, prețurile în Marea Britanie și în alte părți vor crește și vor rămâne ridicate.

“Vor exista într-adevăr unele creșteri de prețuri”, a declarat Pascal Liu. “Dacă nu va exista o creștere majoră a ofertei, prevăd că prețurile la banane vor rămâne relativ ridicate în următorii ani”.

Printre problemele pe care industria bananelor le va discuta la reuniunea de la Roma se numără și chestiunea critică a sustenabilității. 

Consumatorii caută din ce în ce mai mult să cumpere banane și alte produse de bază care sunt produse în mod durabil.

Pentru cultivatorii de banane, acest lucru înseamnă nu numai să își facă mijloacele de producție mai ecologice, ci și să plătească examinatori independenți care să certifice că fructele lor sunt durabile.

“Aceste reglementări sunt un lucru bun într-un fel, deoarece îi ajută pe producători să profite de oportunitatea de a-și face sistemele de producție mai durabile”, a declarat dl Liu.

“Dar, desigur, ele vin și cu costuri pentru producători, deoarece necesită mai multe sisteme de control și de monitorizare din partea producătorilor și a comercianților. Iar aceste costuri trebuie să se răsfrângă asupra consumatorilor finali.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Un aliment care se consuma in perfecta necunostinta de cauza : Nu e mai nutrient decat cartoful(dar de 3x mai scump), deci: ‘Afara’ !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.