Astăzi, 2 noiembrie, electricitatea din piața liberă, Piața de Ziua Următoare (o piață de oportunitate – n.r.), costa 19 de euro/MWh, la ora 4.00, de dimineață, iar prețul a urcat până la 255 de euro, de 12 ori mai mult, pentru electricitatea programată a fi livrată la ora 18.00, potrivit datelor OPCOM, operatorul bursei de energie. O asemenea diferență este neobișnuită , însă lucrurile sunt neobișnuite pe piața de energie, în ultimul an, cu creșteri generalizate de preț datorate distorsiunilor provocate de războiul din Ucraina și ecotaxelor care au închis capacități mari din cărbune. Până în 2022, se mai puteau observa diferențe mari între prețul energiei în gol și în vârf însă nu mai mari de 1:3, 1:4.
Noaptea sunt în general prețuri mici, pentru că și consumul este foarte mic, după cum arată și legea cererii și ofertei. Cele mai mari consumuri sunt dimineața și seara, când pleacă și vin oamenii de la serviciu. Surprinde însă ecartul între cel mai mic și cel mai mare preț al energiei, pe parcursul unei zile. Dacă punem însă la socoteală faptul că producția de energie a României este destul de mică, azi, pentru că nu bate vântul, atunci avem o posibilă explicație a acestui preț al energiei la orele de vârf. Trebuie spus că eolianul, laolaltă cu energia fotovoltaică sunt cele mai ieftine energii, pentru că sunt subvenționate de toți consumatorii, prin sistemul certificatelor verzi. Prin urmare, piața românească, lipsită de aportul acestei energii verzi ieftine, rămâne cu cele mai scumpe, hidrocarburi, cărbune, nucleară. Energie scumpă=preț mare.
Mai este ceva interesant, analizând datele OPCOM. Anume că România importă electricitate din Ungaria, aproape pe fiecare interval orar, și exportă în Bulgaria, aproape pe fiecare interval orar. Energia mai ieftină migrează către piața mai scumpă, pe principiul vaselor comunicante iar Ungaria, din datele Comisiei Europene, Departamentul pentur Energie, este azi de două ori mai ieftină ca România, în ceea ce privește prețul mediu al curentului.